Sport

foto's  

De laatste jaren worden er voor ons doen veel van onze pony's in de sport uitgebracht. Jaren zijn onze pony's alleen voor het fokken gebruikt en jonge pony's werden verkocht, voordat ze zover waren dat ze wedstrijden konden gaan rijden. Ook het feit dat er geen jonge kinderen in de familie waren, werkte niet mee in dit geval.

Nadat ik mijn koetsiersbewijs had gehaald en een tijdje met Brimstone aan het mennen was, kon ik zelf weer met een pony wedstrijden gaan rijden. We zijn rustig aan begonnen met dressuurwedstrijden, maar inmiddels hebben we ook al winstpunten in vaardigheid- en samengestelde wedstrijden. Ik vind het erg leuk weer competitie te kunnen rijden met een Connemara en de menwedstrijden zijn altijd erg gezellig. We hebben in de M-dressuur inmiddels 7 winstpunten. In 2004 heeft Brim voornamelijk onder het zadel gelopen met Laurie Jansen, maar in 2005 ga ik weer wat meer mennen.

Toen Paul en ik in Erichem gingen wonen, kwamen we via onze (bijna) buren in contact met Gemma Jansen en de rest van het gezin Jansen. Zij wilden zich wel een tijdje ontfermen over Venus, die zich thuis niet echt makkelijk liet rijden. Het was de bedoeling dat Laurie op Venus zou gaan rijden. De eerste kennismaking viel niet mee. Het woord vallen was wel van toepassing, maar dan op een andere manier. Venus vestigde meteen een record en had Laurie binnen 10 seconden op de grond. Ook de rest van de kennismaking verliep niet echt vlotjes en Laurie zag het niet meer zitten. Chantal, haar oudere zus, had er wel oren naar en kon doordat ze iets langer was ook beter op Venus blijven zitten. Venus vertrok naar Zoelen en heeft daar voor menige strubbeling gezorgd. Op stal een schat, maar met rijden erg moeilijk. Chantal werd na enige tijd toch wel erg groot voor haar en Jan Justin ging het proberen. Venus en Jan Justin zijn tot het M-springen doorgedrongen, maar daar was de koek toch wel op. De techniek was er wel, maar de wil niet echt. Dus Venus kwam weer naar huis.

Maar de pony's waren nog niet op en Anky en Charlotte vertrokken naar Zoelen. Charlotte zou zich met David (de jongste Jansen) gaan vermaken en Laurie zou het ook weer een keer gaan proberen met een Connemara en is Anky gaan starten.
David heeft erg veel plezier gehad met de snelle Charlotte, springlessen werden mee gedaan, de koeien werden door hen binnen gehaald, Charlotte deed overal aan mee. Anky heeft in het begin wat last van haar kiezen gehad, maar kwam na enige tijd toch op dreef. Haar favoriete tak van sport is toch wel springen en crossen, dressuur vindt ze maar zozo. Inmiddels zijn Laurie en Anky M springen met 6 winstpunten en M1-dressuur met 5 winstpunten, waardoor voor Anky het prestatiepredikaat heeft gekregen. Met deze resultaten is ook Beauty fokprestatie geworden, dus dat is wel heel gaaf.

 

Anky is later van amazone en huis gewisseld en naar de familie Kruissen gegaan. Monique is ook met haar gestart. Zowel in het springen als in de dressuur zijn winstpunten gehaald. Anky is in de zomer van 2003 ziek geweest, dus kon er een hele tijd niet gereden worden. In september, toen ze net weer op gang waren, kwam er echter weer een kink in de kabel: Monique scheurde haar enkelbanden: dus weer werd er niet gereden. Ze waren die ochtend wel nog een keer gestart in dressuur en springen en we hebben gelukkig wat foto's kunnen maken. Daarna hebben ze nog wel wat gereden, maar Monique kwam nog verschillende lichamelijke ongemakken tegen (kneuzen van andere enkel bijvoorbeeld). Inmiddels ging het rijden niet echt lekker en is er de moeilijke beslissing genomen om Anky weer naar de Leliaard in Wijchen te brengen. Daar heeft ze een tijdje rust gehad en nu staat ze bij Edith Louw en loopt ze heerlijk met Edith en Fleur door de duinen en worden er ook ponyclub-lessen gevolgd.

Nadat Charlotte haar wildste haren was kwijt geraakt na een zomer met David gewerkt te hebben, is ze naar Maurik verhuisd. Silke de Bruin was te groot voor haar pony geworden en kon dus wel een andere pony gebruiken. Ze paste precies op Charlotte en vond het niet erg dat ze ietwat snel is in het begin. Charlotte voelde zich meteen thuis in het mooie stalletje in Maurik en was in de omgang erg makkelijk. Ze zijn tot de L2-dressuur doorgedrongen, maar toen werd Silke echt te groot voor de kleine Charlotte.

Precies op tijd werd ik toen door Gemma in contact gebracht met Brigitte de Groot en die paste juist perfect op Charlotte. Brigitte reed op een Shetlander en moest bijna over naar een iets grotere pony. Zo konden ze mooi eerst aan elkaar wennen en kon Brigitte nog een zomer met de Shet starten. Het gaat super met Charlie, zoals ze eigenlijk al door David werd genoemd, en Brigitte en in september zijn ze het wedstrijdpad op gegaan. Na een wat moeilijk begin, kregen ze de smaak te pakken en inmiddels zijn ze L2-dressuur.

Ben Hur van de Leliaard is de laatste twee jaar door Maaike Nanning uitgebracht. Zij zijn M-dressuur geworden. Maaike is begin 2002 naar een andere stal verhuisd met haar paard en Ben Hur heeft een jaartje rust gehad. Februari 2003 is hij naar Zoelen gegaan en David is met hem gaan rijden. Ze moesten in de L1 starten en hadden zeer vlot de punten voor de L2 binnen. Ook daar werden winstpunten al snel verdiend. Het springen was nog wat moeilijker, hij doet het wel graag, maar de spierkracht en conditie was er nog niet naar. In de zomer 2003 is Ben Hur zich even op het dekken gaan concentreren en heeft hij in Wijchen met de merries in de wei gelopen. Eind augustus is hij weer naar David teruggegaan en werd het rijden weer opgepakt. Al snel reden ze M1 en na een traag begin, begonnen ook in die klasse de winstpunten en prijzen binnen te stromen.Ze hebben in de M2 5 winstpunten gehaald en verdienden ook de nodige punten in het L springen. En David bleef maar groeien en groeien, helaas groeide Ben Hur niet mee. In december 2004 reden ze hun laatste wedstrijd samen en Ben Hur staat nu weer op de Leliaard. Eline Koppenol komt zo nu en dan op hem rijden, zodat ze hem op de keuring kan voorrijden.

Goldstar van Graaf Janshof is in 2002 door Rosanne Nigten gereden. In de winter heeft ze weer in Wijchen gestaan en in mei 2003 is ook zij naar Zoelen gegaan. Laurie is met haar gaan rijden en op 20 september heeft ze haar eerste wedstrijd gereden. Er werd meteen een 1e prijs gehaald. Goldstar gaat steeds lekkerder en meer ontspannen lopen. Ook het springen gaat steeds beter. Ze zijn inmiddels Z1 dressuur en L springen.

Sinds januari 2002 rijdt Laurie ook dressuur op Brimstone. Het leek Laurie erg leuk om met een hengst te gaan rijden en voor de ondersteuning van het aangespannen rijden is het natuurlijk erg goed om ook onder het zadel te rijden. Het klikte goed tussen die twee en ze zijn geklommen tot de Z2-dressuur. In december 2004 haalden ze daar een winstpunt in en zo hebben ze afscheid van elkaar genomen. Laurie kreeg het wel erg druk met de paarden en voor Brim was het zo onderhand mooi geweest. Met 25 jaar mag je best met pensioen.
Eens een hengst, altijd een hengst zullen we maar zeggen: Laurie is ook op Easter van de Leliaard gaan rijden. Easter heeft best tijd nodig gehad om lekker te gaan lopen, maar inmiddels zijn ze M2-dressuur en Z-springen. Ook samengesteld gaat best goed, weliswaar maar 3 keer gestart, maar toch al 3 winstpunten. In 2004 werden Laurie en Easter beste springcombinatie en beste SGW-combinatie bij rijvereniging De Roskam.

Begin 2004 ging Funny van de Leliaard richting Capelle aan den IJssel. He inrijden van Funny ging niet echt makkelijk: voor de wagen deed ze het goed, maar onder het zadel bleef ze erg gespannen. Na een paar maanden lekker niets doen is Eline Koppenol heel voorzichtig begonnen met het rijden op Funny. Het opstappen was al heel snel geen probleem en het klikt super tussen die twee. Funny loopt gewoon achter haar aan op het erf. Ze doen kalm aan, maar hebben toch al de nodige winstpunten in de B-dressuur.

Zoals je ziet zijn er dus heel wat hulptroepen die zich bezig houden met de pony's van de Leliaard: de familie Jansen, Brigitte de Groot en Eline Koppenol. Ook wil ik nog het vaste adres noemen waar onze pony's ingereden worden: José Quack uit Malden runt een stal waar zij pony's voor anderen inrijdt en eventueel verkoopt en zij heeft inmiddels zo'n 5 Leliaardpony's ingereden. Kiki Kemp is ook toegetreden tot de hulptroepen. Zij heeft begin 2002 Dancing Flame ingereden en eind 2002 heeft ze Easter beleerd. Zo hebben we op allerlei adressen pony's waar mee gewerkt wordt.
Klik hier voor meer foto's.