Pony's
Hengsten Merries Jonge pony's Alles op een rijtje
      Keuring 2002

Merries

De afgelopen jaren zijn een aantal merries overleden of verkocht. Hieronder vind je informatie over deze ex-fokmerries van de Leliaard.

De oudste merrie op De Leliaard was tot 7 oktober 2002 Van de Arenbosch Black Beauty. Zij is geboren in 1973 en kwam als 1 van de eerste pony's naar Wijchen toe in 1975. Helaas kreeg zij opeens weer last van hoefbevangenheid en hebben we haar in laten slapen om verer pijnlijden te voorkomen.
Ondanks haar naam, is ze een schimmel en is ze alleen als veulen een zwarte beauty geweest. In eerste instantie is ze als rijpony gebruikt, maar ze heeft ook een flink aantal veulens gehad. Bekendste dochter is wel Bibi van de Leliaard, een dochter van Leam Silver Finn. Bibi heeft 4 goedgekeurde zonen in Nederland.

De veulens van Beauty hebben allemaal een pittig karakter, het zijn geen doetjes, en ze kunnen allemaal goed bewegen. Haar laatste veulen, Anky van de Leliaard, is nog op de stoeterij te vinden.

Looses Miscount is nog zo'n oudje. We hebben haar eind 2004 in laten slapen. Deze schimmeldochter van Sticky was sinds 2000 op De Leliaard. Miscount heeft eerst een sportcarrière gehad en is op latere leeftijd, nadat zij door een gebroken hoefbeen niet meer kon sporten, voor de fokkerij ingezet. Miscount was een lieve merrie, een echte persoonlijkheid. Toen ze haar eerste veulen bij ons kreeg, was het even schrikken: zij was er helemaal niet van gediend dat er mensen op haar veulen afkwamen. Maar een bak met brokken en wat vriendelijke woorden overtuigden haar ervan dat we geen kwaad in de zin hadden. Het tweede jaar was het al een stuk makkelijker, ze had ons inmiddels aan de goede kant ingedeeld. En dan blijkt het gewoon een schat van een merrie te zijn, waar je heerlijk mee kunt knuffelen. Er zijn nog twee dochters van haar op De Leliaard: Goldstar en Giga en dat grote, mooie merries. Helaas is haar laatste hengstveulen Hagrid als veulen overleden en werd Miscount daarna niet meer drachtig.

En dan een merrie uit 1 van de oude merriestammen van de stoeterij zelf: Nancy van de Kiboets. Zij is een dochter van Snoopy van de Leliaard en Atlantic Curragh. Snoopy is inmiddels erg bekend als fokmerrie. Zij heeft op stoeterij De Kiboets al een hele rij goede veulens gegeven, waarvan 5 van Atlantic Curragh. De 2 goedgekeurde hengsten Second en Surprise van de Kiboets en de 2 keur en prestatie merries First en Future van de Kiboets. Nancy is iets fijner gebouwd dan haar zusters, maar doet het als fokmerrie even goed. Met haar donkerbruine kleur is ze altijd een mooie verschijning. Nancy is naar François verhuisd.

 

Tot juni 2003 hadden we nog een merrie uit 1 van de oude Leliaard stammen: Venus van de Zonnehoeve is een dochter van Bibi van de Leliaard. Bibi is keur, preferent en fokprestatie en als je dan ook nog de keur, prestatie hengst Abbeyleix Finn als vader hebt, moet je springbloed hebben. Venus is ook naar François verkocht. We hopen dat ze dan een iets groter veulen zal krijgen.

Fleur van de Leliaard is een stermerrie van Miscount. Ze kreeg in 2004 een hengstveulen van Ben Hur: Jip van de Leliaard. Jip kreeg op de keuring een 1e premie. Inmiddels is Fleur verkocht aan Coby van Zoest.

 

 

 

Kijk hier verder voor foto's van onze merries