Pony's
Hengsten Merries Jonge pony's Alles op een rijtje
      Keuring 2002

Hengsten (klik hier voor meer foto's)

Een hengst die jaren op De Leliaard aanwezig is geweest is Atlantic Curragh. Helaas is hij op 19 juni 2002 overleden. Ik laat zijn gegevens hier wel staan, hij is tenslotte nog wel in ons hoofd. Hij is geboren in 1967 en was het eerste veulen dat door de bekende James Jones uit Galway gefokt werd. Na een aantal hoge plaatsingen behaald te hebben op keuringen in Ierland, werd hij in 1976 naar Nederland geëxporteerd. Hij is op de keuringen zeer succesvol geweest. Maar liefst 7 x mocht hij zich kampioenshengst van Nederland noemen. Curragh had een gouden karakter, zeer veel uitstraling en ruime bewegingen.

Er zijn verschillende zonen van hem goedgekeurd, de bekendste is Naughty van Graaf Janshof, een zoon van Fabians Philomena. Naughty is goedgekeurd in Nederland, België en Frankrijk. Hij heeft zich ook bewezen in de springsport en is meerdere malen naar het EK springen geweest, met als beste resultaat een individuele 6e plaats in 1992 in Zweden. Op de lijst van best presterende pony hengsten in Europa die door stal Zangersheide is opgesteld, staat hij op de derde plaats en is daarbij de beste Connemarahengst.

Andere goedgekeurde zonen van Curragh zijn Second van de Kiboets, Quirinus van Graaf Janshof, Kirk en zo zijn er nog meer. Deze hengsten zijn inmiddels allen gecastreerd en worden als rijpony ingezet.

Bekende dochters van Curragh zijn er ook. Future van de Kiboets en First van de Kiboets zijn beide op keuringsgebied en op sportgebied in de top te vinden. Het zijn beide keurmerries, First was in 1998 reservekampioene op de keuring te Heteren. Ook hebben ze allebei het prestatiepredikaat verworven, Future met haar Samengestelde wedstrijd carrière (deelname EK in 2000) en First met mennen (meerdere keren Gelders kampioen Z-vaardigheid, Nederlands kampioen Z-vaardigheid en M-dressuur). Ook dochter Easter Surprise heeft het prestatiepredikaat behaald, zij is Z dressuur.

Zijn laatste veulen is geboren in 2001 en heet Giga van de Leliaard. Een sjieke, grote merrie: een waardig afscheidscadeau van de bijzondere Curragh.

Brimstone van Graaf Janshof is vanaf 1983 ingezet als dekhengst op De Leliaard. Deze bruine, 145m. grote hengst valt vooral op door zijn zeer ruime en soepele bewegingen. Hij is, ondanks zijn leeftijd, nog actief in de wedstrijdsport. Brimstone wordt aangespannen gereden door Inez. Zij starten inmiddels M dressuur, L vaardigheid en SGW klasse 1. Daarnaast is hij van 2002 t/m 2004 onder het zadel gereden. Laurie Jansen is Z2 dressuur met hem geworden. Op 12 december reden zij hun laatste wedstrijd en verdienden daar een mooi winstpunt. Voor meer informatie over de wedstrijden en foto's klik hier.

Bekendste zoon van Brimstone is Hatatitla van de Leliaard, kampioen dekhengsten in 2000 en meerdere malen EK-deelnemer in de Samengestelde wedstrijdsport.
Andere goedgekeurde zonen van Brim zijn Iltshi van de Leliaard, Ignaat van de Leliaard , Stan en Easter van de Leliaard. Iltshi wordt nog steeds gebruikt als dekhengst op stoeterij De Zonnehoeve. Ignaat is helaas al enige jaren geleden overleden en Stan wordt ingezet als rijpony maar staat niet ter dekking. Ook in Duitsland zijn er twee zonen van Brimstone goedgekeurd: Bigge Boy en Burning Daylight.

De afdeling dochters van Brimstone laat ook regelmatig van zich horen. Flashlight van de Leliaard is keur en moeder van de goedgekeurde hengst Thunderstorm. Clara van de Kiboets is Z-dressuur. In Duitsland zijn er meerdere dochters Staatspremiestute geworden. Een andere opvallende nakomeling is Chiel van de Leliaard, geboren in 1997. Een grote (1.53 m.) bruine ruin, die met 2 jonge kinderen regelmatig in een oefencross te bewonderen is en zich zeer gemakkelijk door deze kinderen laat leiden. Op de Leliaard is nog de jonge Blue Funny van de Leliaard te vinden: een mooie valk-roan merrie, die op het moment door Eline Koppenol gereden wordt.

Ben Hur van de Leliaard is in 2001 voor het eerst goedgekeurd. Deze niet zo grote (1.42 m.) valkhengst imponeerde met zijn zeer makkelijke en ruime gangen en zijn superbrave karakter. Dit liet hij op 10 november ook zien tijdens de IBOP proef te Maren-Kessel. Het AA-certificaat met 96 punten laat weinig onduidelijkheden over. Ben Hur is in de jaren 2003 en 2004 door David Jansen in de sport uitgebracht. Ze zijn M2 dressuur en L springen geworden. Sinds 2006 wordt Ben Hur door Eline Koppenol gereden. Zij zijn inmiddels Z1 dressuur met meer dan vijf winstpunten. Het prestatiepredikaat kan dus aangevraagd worden. De eerste veulens van Ben Hur werden in 2002 geboren: allebei valk. Hagrid van de Leliaard is van Looses Miscount en in Limburg is ook een valkhengstje geboren. Helaas is Hagrid overleden, dat was wel een grote teleurstelling. Ben Hur is in 2007 goedgekeurd voor het leven met een 1e premie. Zijn uitstekende achterbeengebruik werd een aantal keren geroemd door de jury.Sinds 7 april 2002 is Easter van de Leliaard ook een goedgekeurde dekhengst. Hij is in Den Haag op de keuring geweest en heeft daar goede gangen en goede sprongen laten zien. De jury vond het een pony met goed Connemara type en ruime beweging. Hij heeft wel een iets zware hals, maar dat was eigenlijk het enige minpunt. Vanaf 2004 tot en met 2008 werd Easter tot kampioen uitgeroepen op de hengstenkeuring. Wat voor ons zelf ook erg belangrijk is, is zijn superbrave karakter. Het is een prettige pony om mee te werken en hij heeft plezier in het werk. Easter is een zoon van Brimstone uit de keur prestatie merrie Easter Daisy, die wij twee jaren te leen hebben gehad van Margreet Boersma. Geen verloren jaren dus! Easter is door Laurie Jansen in de sport uitgebracht en zij zijn Z springen en M2 dressuur geworden. In december 2004 verdienden zij de punten voor het prestatiepredikaat. Op het moment wordt Easter door Fleur van Zante in de wedstrijdring gereden.

Carrabaun Finn is in 2001 en 2002 op de Leliaard geweest. Hij was geleend van Elke Wendel uit Duitsland en is inmiddels terug naar Duitsland. Finn is een erg stevige hengst, met zwaar beenwerk en een echte Connemara uitstraling. Daarnaast heeft Finn een uitstekend springvermogen. Vooral met de wat fijnere merries zal Finn een uitstekende combinatie vormen. Er zijn inmiddels zes veulens van Finn geboren. Heel verrassend kreeg Dolly een vosveulentje van hem (wordt wel een schimmeltje). De veulens leken in eerste instantie niet echt zwaar, maar na verloop van tijd zie je ze toch meer uitzwaren. In Duitsland heeft hij al meerdere nakomelingen, waaronder de goedgekeurde dekhengst Gaeltacht Fame.

 

 

 

In 2004 zijn Ben Hur en Easter niet ter dekking gesteld, omdat we ze een jaar door wilden laten werken in de sport. Omdat we natuurlijk wel pony's wilden dekken, hebben we een hengst geleend. Dit is de voshengst Sir Henry geworden. Hij was mij al jaren geleden opgevallen, vooral door zijn mooie lange hals en natuurlijk zijn voskleur, die we niet veel tegenkomen bij de Connemara's. Henry stond ook nog eens net over de grens bij Roermond, dus het was een kleine moeite om hem op te halen. En bij zijn verblijf op de Leliaard bleek het ook nog eens een schat van een pony te zijn en zoals je op de foto kunt zijn, kan hij ook nog eens lekker uit de voeten. Echt een heerlijk dier. Mijn dank gaat uit naar Hella Spieß, die haar troeteldier zomaar aan ons toe vertrouwde. In het najaar van 2004 werden er in Duitsland maar liefst 3 zonen van Sir Henry goedgekeurd. Ben benieuwd of zijn kinderen het in Nederland ook zo goed zullen doen. Ook in 2006 heeft Sir Henry op De Leliaard gedekt.

Informatie over hengsten die ter dekking staan
Kijk hier verder voor foto's van onze hengsten