Geiten

Iedereen die geiten heeft, vraagt zich wel eens af: waarom heb ik in vredesnaam geiten? Wat kunnen die beesten blèren en wat zijn ze soms moeilijk in hun wei te houden. Maar ja, die jonkies elk jaar zijn wel ontzettend leuk. En als je wat handtamme geiten hebt, kun je er ook heel veel plezier aan beleven. Dus mogen ze nog even blijven.

De geiten op de Leliaard zijn van het zeldzame huisdierenras: De Nederlandse landgeit. Dit zijn grote geiten, soms met lange haren, in ieder geval met horens en met allerlei kleuren. Dit ras was bijna uitgestorven, maar door een groep mensen daarvoor behoed. Inmiddels is er een vereniging die zich bezighoudt met het fokken van deze geiten. Voor meer informatie over dit ras, zie: www.landgeit.nl.

Mijn eerste geit was Klaske, ik heb haar gekocht in 1992. Op 6 januari 1993 kreeg zij een dochtertje: Okki van de Leliaard. Okki is jaren bij ons geweest, maar in 2005 is zij overleden.

Bijna alle geiten die we nu hebben, stammen van Okki af. We hebben in de afgelopen jaren drie geitlammeren aangekocht, die inmiddels overleden zijn, maar waarvan we nog twee nakomelingen hebben lopen: Julia van de Leliaard en haar dochter Nancy van de Leliaard. Julia is een dochter van Feanor van de Stadshoeve. De andere geiten die we aangekocht hebben zijn Xzyia van de En-Gedihoeve (van haar hebben we geen nakomelingen meer) en Freija van de Stadshoeve. Freija heeft een boklam gefokt: Haplo van de Leliaard en van Haplo hebben we nog een paar kleinkindern.

Van Okki hebben we nu nog één kleindochter, Doortje van de Leliaard. Zij is een dochter van Wolfje, die in 2004 overleden is. Doortje is inmiddels bejaard. Via haar zoon Gollem van de Leliaard hebben we nog wel verschillende nazaten. Hinde en Hetty zijn twee dochters van Gollem. Zij zijn allebei nog hier.

Hier volgt een stukje geschiedenis dat ik in 2009 schreef:
Onze eerste eigen bok was Zwiebertje van de Eikenhof. Helaas is Zwiebertje in november 2002 overleden. Hij was groot en stoer, een dier dat veel ontzag inboezemde en waar ik zo nu en dan ook wat bang voor was. Maar dat was eigenlijk nooit nodig, want het was een ontzettend lief beest. Op 5 oktober 2003 is Cosmos van de Lindeborg naar Erichem gekomen: helemaal uit Groningen. Cosmos is zo mogelijk nog liever dan Zwiebertje, maar is helaas atactisch geworden en kon niet meer dekken (hij is in de zomer van 2007 overleden). In 2006 hebben we daarom een bok geleend: Aron van de Elsenhoef. Aron heeft echt erg mooie kinderen afgeleverd: Gollem van de Leliaard was beste boklam op de keuring in Breda en Geertje van de Leliaard beste geitlam. Geertje en haar zwarte zusje Grietje hebben we gehouden en ook Gollem is gebleven. Hij heeft in 2007 Zwiertje, Xzytia en Beertje gedekt. Voor zijn moeder Doortje en voor Freija en Feanor hebben we een bok geleend: Fidis van de Buusch. Op 10 maart 2008 werden de eerste lammertjes van het jaar alweer geboren.
In 2009 is er alweer heel wat gebeurd: op 5 januari is Freija helaas overleden. Echt zonde van zo'n leuk en mooi geitje. We hebben nog wel een zoon van haar: Haplo van de Leliaard. Haplo werd eind mei 2008 geboren, een echt nakomertje. Hij heeft in het najaar van 2008 bij vier geiten gelopen, maar het leek er in eerste instantie op dat er geen enkele geit drachtig was. Toch werd er op 3 april een dochter van hem geboren (M. Grietje). Het is nu nog even afwachten of er nog meer nakomelingen van hem komen. Gollem heeft ook bij een clubje geiten gelopen en van hem zijn er vier kinders geboren in 2009.

Verder met het verhaal in 2015:
Op het moment hebben we vier geiten met jonkies: Hetty, Jeltje, Maartje en Mia Laura. Leuk is dat die eerste drie moeder/dochter van elkaar zijn. Er lopen dus vier generaties geitjes bij elkaar. Foto's van deze jonkies zie je hier: klik hier.
De andere kudde bestaat uit Doortje, nu 11 jaar oud, Hinde, Julia en de vijf jaarling geitjes: Nancy, Nikki, Nicole, Nina en Nienke. Jammer genoeg is Noortje eerder dit jaar overleden aan een heftige darmontsteking. De vijf jaarlingen gaat dit jaar mee naar de keuring.

Hieronder kun je naar verschillende fotopagina's met geitenfoto's klikken.

klik hier voor de jonkies van 2015
Klik hier voor de jonkies van 2010
Klik hier voor de jonkies (en foto's van andere geiten) van 2009

Klik hier voor de jonkies van 2008

Klik hier voor de jonkies van 2007

Kijk hier verder voor meer foto's van onze geiten