Gollem vertrekt naar het natuurgebied, 24 april 2008

[ terug ]

Onze bok Gollem zal de zomer in een natuurgebied in Noord Limburg doorbrengen bij een kudde soortgenoten. Op 24 april bracht ik hem weg. Eerst zou ik naar Zus en Wietse in Schijndel gaan om nog een andere bok in het karretje te laden en met twee auto's met aanhangers vol bokken zouden we dan naar het natuurgebied rijden. Rond elf uur ging ik op pad. Voordat ik op de snelweg was, hoorde ik op de radio dat er 8 kilometer file stond op de A2 voor Kerkdriel. Hmmm, daar had ik niet zo'n snuf in. Even de kaart er bij gepakt en een toeristische route verzonnen over Beneden Leeuwen, de pont bij Medel en dan naar Oss en via de A50 naar Schijndel. Het is even om, maar dan kun je tenminste rijden.

Uitzicht op de pont links en hieronder rechts
So far so good. Maar wat krijgen we daar?????????
Nee hè. Is toch de hele weg van Megen naar Oss afgesloten. Niet even een klein stukje, nee gewoon het hele stuk. Werd ik eerst via de dijk een eind naar het Oosten gestuurd. Daarna een enorm stuk naar het Westen: helemaal om Oss heen en daar kon ik verder naar het Zuiden zakken. Al met al anderhalf uur er over gedaan om van Erichem naar Schijndel te komen. Hmmm, misschien was die file nog niet zo gek geweest. Nou ja, het was wel mooi daar over de dijk. Wietse moest nog van 7 bokken de hoefjes knippen toen ik op de pont zat en hij was net klaar toen ik bij hun aankwam. Gezellig geluncht, de lammetjes bewonderd en toen op pad met de karavaan.
Bij het natuurgebied gekomen was het natuurlijk afwachten of de kudde die er al stond (8 bokken) in de buurt zou zijn. Ze lopen op 50 ha grond, dus je hebt kans dat je flink moet rondlopen voordat je ze ziet. Maar we hadden geluk: het eerste pad waar we opgingen, liepen ze. Wat een gaaf gezicht zo'n troep volwassen bokken. Na enige aarzeling kwamen ze toch op het roepen van Zus af.
De club kreeg lekker wat brokjes te eten en toen zijn we de trailers uit gaan laden.
De bokken van Zus en Wietse waren gewend om in groepen te lopen, maar monstertje Gollem niet en die vond dat hij maar even moest laten zien dat hij toch wel de baas was over iedereen. Zucht. Hij bleef maar ruzie zoeken en klieren.
Gollem is de zwarte bok met de grote witte kuif.
Er was nog een één-jarige bok die vond dat hij de grootste en de sterkste was en Gollem en hij hebben echt een enorme tijd lopen te vechten. Zie voor foto's van de vechtpartij op de volgende pagina: klik hier.