Fotocursus

    opdracht 3: diafragma en de paprika
opdracht 4: sluitertijd en beweging
opdracht 5: portretten
opdracht 6: mijn straat

In oktober 2007 ben ik begonnen aan een fotocursus. Ik ben al tijden gek op fotograferen, heb een fijne camera en wilde altijd al meer over het fotograferen leren. Toen ik begin 2007 hoorde dat mijn baan zou verdwijnen door een reorganisatie besloot ik meteen me op te geven voor een cursus: nu zou ik er tijd voor hebben. De cursus wordt gegeven in Buren, dus dat is lekker dichtbij. We komen zo rond de drie weken bij elkaar en krijgen voor elke volgende bijeenkomst een opdracht mee naar huis.

Opdracht 1 en 2: abstract en standpunt

De eerste opdracht was een abstracte foto maken en die in een mooi lijstje als cadeautje meenemen. Het idee was om alle regels van het fotograferen los te laten en gewoon te doen wat je wilde. Het mochten onscherpe foto's zijn, maakte niet uit, als het maar abstract was.
Is nog best moeilijk! Ben gewoon op een mooie dag naar buiten gegaan en heb allerlei dingen gefotografeerd: onscherpe bomen, de letters op de gastank, stoeptegels en de koplampen van de auto van Bep. Die laatste was wel erg leuk geworden en die met een zilvergrijs lijstje er omheen was het presentje voor de volgende cursus avond.


Hieronder is nog een andere abstracte foto: de stoeptegels.


De tweede opdracht ging over standpunt. Wat doet het met een foto als je een ander standpunt in neemt? Maak van hogere positie een foto of ga juist heel erg laag zitten met je camera. Of ga dichterbij of ga meer naar links of naar rechts.
Ik heb foto's gemaakt op Landgoed Rederoord en in een natuurgebiedje in Buren. Ik begin met de foto die ik het best geslaagd vind: gemaakt op Rederoord. Door het extreem lage standpunt (lag zo ongeveer op de grond) krijg je heel erg mooi de herfstbladeren op de grond in beeld. De tweede foto is op dezelfde plek genomen, maar dan gewoon staand. De dreigende lucht maakt het extra spannend.

 


Verder heb ik een laantje gefotografeerd: ook van allerlei kanten. Laag, links, rechts.

Het landgoed zelf moest er ook nog op natuurlijk.

Op een mooie dag ben ik met Paul gaan wandelen in een natuurgebied in Buren.
De volgende twee foto's zijn op dezelfde plek genomen, maar bij de tweede foto ben ik door m'n knieën gezakt. Scheelt best wel veel.

Hier een leuk dijkje in het gebied. En daarna van een stuk dichterbij.