Dagboek januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november

Dagboek 2002

Dagboek 2003

Dagboek 2004

Dagboek 2005
Dagboek 2006              

Dagboek
29 december

Hi hi, ik zit lekker via de computer naar de Top 2000 te luisteren en tegelijkertijd wat te computeren. Genieten! Vandaag springwedstrijd gehad. Charlotte en Mikala waren er ook en die hebben super gesprongen! Eerst een rondje HC in een lagere klasse. Ze hadden 1 weigering op een hindernis waar de zon door een lichtplaat precies op scheen, dus dat was wel extra eng. Daarna met een reuzesprong er over heen en verder een fijn rondje. Mikala vergat wel hindernis 8 te springen, maar daar rij je dan lekker een HC rondje voor. Het echte rondje ging heel netjes, alleen een balk op de eerste hindernis, maar verder super braaf. Charlotte vindt het echt leuk: heerlijk oortjes er op en genieten. Super. Haar grote broer (oh nee, eigenlijk kleine broer) Easter hield de balken weer in de lucht. Hij was wel erg sterk en fris, maar bleef mooi met z'n beentjes van de hindernissen af en weer waren ze de enige foutloze (deze keer weliswaar maar van 2 combinaties, maar ze doen het toch steeds weer). Echt leuk. Ze hebben nu al 10 winstpunten in de M!

25 december

lekker rustig dagje gehad vandaag. Eerst natuurlijk koffie op bed: het is tenslotte vakantie. Daarna beessies gevoerd en ontbeten. Beetje zitten computeren en lezen en vanmiddag zijn we wezen wandelen bij Kasteel Neerijnen. Gelukkig stortte ik deze keer niet in na een half uur. Het stukje over de dijk was nog best fris, maar in het bos was het lekker. Daarna heb ik me op het toetje van vanavond gestort: eiwit kloppen (met mixer natuurlijk), suiker er door en in de oven. Het zijn mooie schuimpjes (zeg maar schuimen) geworden. Precies zoals het moest: krokant aan de buitenkant en beetje taai van binnen. Daarboven op kwam mengsel met slagroom en crème fraiche, gegrilde mango, pijnboompitten en wat honing. Al met al was het een heerlijk toetje. Verder wat TV gekeken vanavond: Sissi natuurlijk: als altijd weer een traantje weg moeten pinken :-). Verder een aflevering van Due South en nu staat Harry Potter aan. Lekker genieten dus.

 

23 december

Daar zijn we weer. In mijn hoofd blijft het maar malen: schrijf nou elke dag! Maar dat lukt niet zo goed op de een of andere manier. Tjonge wat was het mooi hier gisteren!! Na twee dagen enorm grijs weer en erg koud waren alle bomen vol met rijp en zaterdag ging dan eindelijk de zon schijnen! Heerlijk lopen fotograferen: was echt genieten. Alhoewel het wel moeilijk is om die echte schoonheid op de foto te krijgen. Over schoonheid gesproken: Flashlight is donderdag weer thuis gekomen: wat is dat toch een gave pony!! Niet normaal hoe zij kan draven: bijna 23 jaar oud en dan zo over de hard bevroren grond kunnen sjouwen. Heerlijk. Voor Dolly is het ook leuk dat ze niet meer alleen is, alhoewel ze dat niet echt liet merken. Het was meer alsof ze al weken bij elkaar liepen. Gek ding. Zaterdag met Fleur en Easter op concours geweest in Ammerzoden. Ze moesten al om 8.44 uur rijden, dus om 7.10 uur reden we met de trailer bij Fleur weg. En koud dat het was!!! MIN NEGEN! Gelukkig was het in de auto lekker warm, maar de rijhal was om te bevriezen! Het ging niet echt super lekker, Easter kwam vaak tegen de hand, maar toch nog een winstpuntje weg kunnen slepen. Misschien had hij niet zo'n zin na de tandartsbehandeling van vrijdag. Goldstar, Pebbles en Giga zijn ook bij de tandarts geweest. Goldstar hebben we maar meteen een verdoving gegeven. Ze kreeg bijna net zoveel als een groot paard normaal krijgt, maar ze was amper onder de indruk. We konden haar wel behandelen, dus het zal wel iets gedaan hebben. Maar ze stond meteen alweer fris en monter om zich heen te kijken. Noël zei dat een paard normaal wel een half uur - uurtje was suf blijft. Nou, Goldstar niet, hi hi. Pebbles vond het allemaal wel heel eng, maar liet zich goed behandelen.
Paul heeft lekker een weekje vakantie, dus we zijn gezellig samen thuis. Vandaag een uurtje wezen wandelen. Mens, ik heb echt geen conditie meer. Veel te veel binnen gezeten!! Ik was echt kapot na dat uurtje, ben zelfs naar bed geweest en heb zomaar 1,5 uur geslapen. Het moet niet gekker worden! Oud mens.

17 december

Gisteren wedstrijd gehad met Giga: het ging best redelijk. Ze was eindelijk eens voorwaarts (kwam ook een beetje door de boorgeluiden van de waterleiding) en waar ik erg blij mee was: het wijken ging goed! Gewoon lekker aan de teugel en op tempo blijvend, tjoepie!! Ik viel net buiten de prijzen met 185 en 183 punten, maar was dik tevreden. Gelukkig viel de kou mee. Na het "staart en manen wassen" 's ochtends zag ik het even niet meer zo zitten om nog aan het rijden te moeten. Wat had ik het die ochtend koud zeg. Vreselijk!
Ben trouwens vergeten te melden dat Charlotte en Mikala gisteren ook hun eerste wedstrijd gereden hebben: 175 en 186 punten met een 2e prijs. Ook helemaal niet slecht! Toch leuk dat er in zo'n weekend vier Leliaardjes op wedstrijd zijn!

15 december

Nou, dat schiet lekker op dat schrijven hier. Zucht. Hoe meer tijd je hebt, hoe minder je doet. Dat blijkt maar weer. Toch is er wel wat gebeurd in de tussentijd:
Vorige week zaterdag hadden Giga en ik onze eerste selectie wedstrijd. Geen denderende proef, toch een gedeelde 3e plaats (geen prijs) en 180 punten.
Vandaag zijn Eline en Ben Hur kringkampioen geworden!! Jammergenoeg was er een M2-combi in een andere categorie die een puntje meer had en die mag naar de Gelderse. Dat is wel jammer, maar de prestatie is er niet minder om.
Easter en Fleur gaan ook lekker. Na al twee keer de springselectie-wedstrijd gewonnen te hebben, zijn ze vandaag ook 1e geworden op de dressuur-selectie. Het was wel krappie-krappie, maar toch 181 met een 1e plaats!
Ik heb morgen weer een gewone wedstrijd bij Satana: zal wel klappertanden worden!
En dan ben ik vrijdag met Edith en Bibi naar het strand geweest. Echt hartstikke gaaf!!! Ik heb er een aparte fotopagina met verhaal van gemaakt: klik hier.

5 december

Eindelijk heb ik dan alle jaargangen veulens op de site gezet. De E-jaargang was er nog steeds niet, maar nu wel: klik maar hier. Ik zag dat ik Myra nog niet eens op de site gezet had. Dat wordt dus de opdracht voor morgen!
Zaterdag hadden Easter en Fleur weer een selectie wedstrijd springen en het ging echt lekker! Ze waren weer de enige foutlozen (van de 4 combi's). Voor de oefening toch nog even de barrage gedaan (op Z-hoogte) en dat pakten ze ook goed aan. Wel op de laatste hindernis een balk, maar echt een heel mooi rondje. Echt leuk hoe het gaat met springen.
Papa zag het niet zitten met de pony's buiten in het slechte weer, dus die heeft ze zaterdag binnen gehaald. Geeft toch een fijn gevoel als de regen met bakken uit de lucht komt zetten en je weet dat ze dan lekker in hun stalletje staan. Maandag hebben we de mannen gespeend. Ging allemaal goed. Mister wil beetje slecht brokjes eten, maar dat wordt al iets beter. Donderdag gaan Paul en ik Goldstar en Pebbles ophalen: hebben we hier weer twee monstertjes er bij.
Zondag zijn Paul en ik met mijn baas en zijn vrouw naar de Spaanse Rijschool in Ahoy geweest. Ik vond het echt geweldig! Vond het zo gaaf om die beroemde paarden te zien. En wat zaten die ruiters er perfect op! Ik zal hieronder even stukje plakken dat ik op het forum gezet had (forum-lezers kunnen dus nu stoppen :-)). Het is een beetje lang, maar geeft wel goed weer hoe het was.

Het begon met een voorprogramma: mensen met soort van stokpaardjes, maar dan paardenvormen met lichtjes gemaakt. Ze liepen met z'n achten een carroussel. Was heel geinig. Daarna 4 Friezen met ruiters/amazones met erg mooie kleren (jurken die over de paarden gedrapeerd waren). Dressuurmatig was dit niet zo bijzonder: maar met muziek erbij en dan zulke zwarte paarden en spotlights, maakt het toch weer mooi. Volgende showblok was de Friezen-trein. Eerst kwam er 1 Fries, na een tijdje kwam er een tweede bij, daarna kwamen er nog 2 bij en aan het eind kwamen er 4 bij. Op het laatst reden er dus 8 Friezen. Deze waren dressuurmatig iets verder en ze reden een leuke carroussel op mooie pittige muziek, maar ik vond ze veel te kort in de hals gereden. Er was er 1 bij waarbij de stang gewoon horizontaal getrokken werd. De proef was wel erg leuk in elkaar gezet.

Tja en toen begon het.
Eerst het Oostenrijkse en Nederlandse volkslied. Daarna komen de paarden en ruiters binnen stappen (STAPPEN!!!! dat maakt al zoveel indruk, die rust). Ze werden allemaal voorgesteld en gingen weer weg.
Bij het binnenstappen was ik al zo onder de indruk. Het is voor mij toch altijd het heilige der heiligen geweest die Spaanse Rijschool en dan zie je ze opeens! Spierwit (een enkele nog wat grijzig) en ook aan de vette kant trouwens. Tjonge wat zagen die er weldoorvoed uit!
1e onderdeel was een kur met 4 paarden waar alle gangen getoond werden. passage, piaffe, zijgangen, galop, changementen om 4, 2 en 1 pas. En wat dan meteen opvalt is de rust. Paarden lopen mooi aan de teugel, niet te kort, stang wordt amper gebruikt, ruiters bewegen zo goed als niet. Echt genieten.
2e onderdeel was een pas-de-deux. Heel mooi.
3e onderdeel het werk aan de hand. Leuk om de sprongen te zien. Ik had ze nog iets spectaculairder verwacht, maar het was heel gaaf. Er waren er 7 in de ring, dus je moest alle kanten op kijken.
Pauze.
Na de pauze kwam voor mij het topstuk van de show. Het werk aan de lange teugel. 1 hengst, 2 lange rode leidsels, rood sjabrakje en een ruiter er vlak achter: zo goed als tegen zijn achterwerk aan. Stap, draf, passage, piaffe, galop, zijgangen zo gaaf!! Wat een buiging. En ook nog van hand veranderen met changementen om de pas en dan gewoon doorgaan: door de hoek heen, bij A afwenden tot X: dit alles met changementen om de pas. Zo vreselijk mooi. Echt gewoon kunst.
Dit werd gevolgd door het spektakelstuk: de sprongen onder de man. Zonder stijgbeugels!!!! Deze sprongen waren spectaculairder. Het leuke was dat het vreselijk duidelijk te zien was dat hier enorm veel verzameling voor nodig is. Het is geen kwestie van lopen en een sprong, nee er kwam eerst een stukje verzamelen, steeds meer verzamelen, bijna op hun gat zitten en dan kwam de sprong (of de levade: alleen op achterbenen staan, maar dan zonder sprong). Er waren er twee die de Capriole deden: de lucht in springen en dan de achterbenen uitslaan. Deze paarden hebben de staarten helemaal opgebonden. 1 hiervan was volgens mij echt helemaal hoteldebotel: die vond het zo gaaf. Staart was aan eens stuk door in de lucht en het enthousiasme straalde er echt af. Weet niet of het gewenst was, maar het zag er wel leuk uit. Mooie is dat ze wel opeens gewooon kunnen stappen en rustig kunnen zijn als dat gevraagd werd. Oh ja, ook erg gaaf om te zien: beloningen na elke sprong! En ook tijdens het rijden zag je regelmatig even een hand naar de hals gaan om te belonen. 1 keer zag ik dat een ruiter na de sprong (werden op de diagonaal gedaan) meteen weer volte draaide en even wat corrigeerde met benen en daarna nog een keer de diagonaal op ging en de sprong nog een keer deed. Daarna volgde weer de beloning. Wat er fout aan was, weet ik niet, maar het was op zich wel leuk om te zien.

Laatste deel was school quadrille. Acht paarden in een erg mooie proef. Eerst draf onderdelen: zijgangen, keertwendingen/pirouette achtige dingen, passage. Daarna in galop, heel mooie zijgangen en pirouettes. En erg mooie en leuke oefeningen (qua uit elkaar gaan, door elkaar heen, andere groepjes vormen etc).
Toen dit klaar was kwamen er nog 2 paarden in de ring bij en gingen ze allemaal naast elkaar door de ring om te stoppen op de E-B lijn en te groeten. Tja en deze paarden kunnen dan wel echt stilstaan ondanks al het geklap en geflits. Het groeten was trouwens ook steeds heel leuk: ze kwamen dan over de A-C lijn binnen en gingen dan tegelijk heel langzaam met hun hand naar hun steek, nemen die heel langzaam af en zetten hem dan weer heel langzaam op. Dit alles super gelijk.

Nou ja, al met al vond ik het dus echt geweldig. Nu ik het weer opnieuw lees, krijg ik weer tranen in m'n ogen.