Dagboek januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november Dagboek 2002

Dagboek
4 januari

Even heel vlug berichtje want ik ben giga-gaar. Vandaag hele dag op en neer naar de manege wezen crossen, proeven voorlezen, paarden wisselen en ik weet allemaal niet wat. Alle 6 de sport-Leliaardjes zijn vandaag op de dressuurwedstrijd gestart. Charlotte, Ben Hur en Anky vielen niet in de prijzen, maar hadden wel goede onderdelen in de proeven. Laurie zat met alle drie de pony's in de prijzen. Met Goldstar en Easter deed ze aan stuivertje verwisselen: 1e proef Goldstar 1e en Easter 2e en in de 2e proef was het andersom. Ook had ze in alle proeven een winstpunt. Met Brimstone liep ze echt een gave 1e proef. Okay, er konden nog dingen beter, maar er zaten echt super gave stukken in en geen rampzalige fouten deze keer. Ze waren 1e met 161 punten: ik was echt supertrots. (de 2e proef was wel minder jofel maar ja). Met Goldstar en Brimstone moest ze vanavond terugkomen om in de finale te rijden. De proef met Goldstar ging best goed, Brimstone was kwaad dat hij weer van stal gehaald werd en was redelijk fel, dus die proef ging minder. Met Goldstar was ze 6e van de 16 geworden, dus heel netjes (Brim was 14e). Brimstone had wel de eer om de ereronde te mogen rijden en dat vond hij dan wel weer heel gaaf met die muziek. Sjouwen !!! Die oude gek. Wat kan dat ding draven, echt gaaf. Nu snel naar bed.

28 december

Tja, wat moet je ervan zeggen: gisteravond om 23.00 uur nog staart van Easter staan te wassen, vanochtend nog 20 minuten staart staan uit te pluizen, Laurie opgehaald, naar Berlicum gereden, parcours verkend, opgezadeld, losgereden en dan: gooit ie 2 balken er af. Zucht. Hij was wel braaf, kwam bij hindernis 2 te dichtbij en dat kostte de 1e balk en bij hindernis 7 geloof ik tilde hij gewoon zijn voeten niet op. Maar er waren ook nog goede dingen te melden, zoals: ondanks dat hij voor de dubbelsprong (8) flink tegen de hand kwam, sprong hij er heel netjes overheen en hindernis 9 was een enge golf-vormige blauwe plank met een witte balk erboven, waar hij wel erg op terugkwam, maar de benen van Laurie brachten hem weer op goede gedachten en hij sprong er toch maar over heen. Al met al sprong hij wel lekker, zonder te gaan sjesen, dus we waren wel tevreden.

27 december

Flits zal wel de balen hebben van zijn kerst: hij moest gisteren en vandaag de trailer op. Nou niet echt zijn lievelingsbezig-heid. Gisteren ook rondje met hem gereden, dat vond hij ook al niet je van het. Maar ja, we gaan vrolijk verder met zijn training. Goldstar en Laurie waren vanochtend al vroeg op pad voor een dressuurwedstrijd, alhoewel ze thuis erg goed loopt, houdt het op de wedstrijd nog niet over. Nu vond ze 1 hoek weer doodeng en dan is er weinig meer mee te beginnnen. Toch hadden ze in de tweede proef nog een winstpunt. En Brimstone mocht vanmiddag aan de slag. Ook hij reed niet optimaal, maar haalde gelukkig wel voor beide proeven een winstpunt. Waarom lopen die gekke beesten op een wedstrijd nu niet gewoon zoals ze bij de training lopen? Morgen gaan Laurie en ik met Easter naar Berlicum voor een springwedstrijd. Easter is zowaar ook nog geselecteerd voor de Gelderse kampioenschappen B-springen. Toch wel grappig. Wel een eind rijden: helemaal naar Brummen. Dat gaat gebeuren op 7 februari (Ben Hur en David gaan er ook heen). En dan wordt morgenochtend Claartje op gehaald: zij is verkocht. Dat geeft weer wat ruimte in het geitengebeuren.

25 december

Net terug van een kerstwandeling met Brimstone. Zo grappig: hij komt uit zijn box lopen als een braaf ponietje, sjokt achter me aan, waarschijnlijk in de veronderstelling dat hij de trailer op moet, merkt dan dat we lopend van het erf af gaan: hé dat is iets anders en hop: je loopt met een dribbelend, snuivend monster naast je: alsof het een 3-jarige hengst is in plaats van een oud rustig beessie van bijna 24. Wat een tempo: 3 kwartier snelwandelen was het voor Paul en mij. Zo nu en dan een hapje gras, maar vooral stevig doorstappen, druk om zich heen kijkend. Ja, was een gezellig uitje. Verder is het lekker rustig en blijven we gezellig thuis.
Gisteren zag ik een reportage over kinderprostitutie bij de grens Duitsland-Tsjechie, daar worden kinderen van 6-8 jaar oud aan mannen aangeboden en zelfs babies. Jongens wat leven we toch in een zieke wereld, ik kan daar echt helemaal naar van worden. Daar zit je dan met je kerstgedachte. Vrede op aarde, nou het is nog ver te zoeken.

21 december

Dat ging leuk: het springen in Houten. Mooi, rustig gebleven en niets aangeraakt: foutloos en een 5e prijs van de 17. Hartstikke netjes! Het was wat winderig onderweg, maar niet echt last van gehad. De ergste storm komt vanmiddag en vanavond geloof ik. Daarna Chantal met haar paard naar de Roskam gebracht: ze hadden wedstrijd en Gemma moest ook al twee paarden van Laurie daarheen brengen, op deze manier was het handig geregeld. Vanmiddag wacht er een zware taak op me: het bureau moet opgruimd. Sneep, onze kattenmonster, is namelijk verzot op papiertjes en sleept alles wat los zit, maar tegenwoordig ook wat vast zit, door het hele huis heen. Gisteren liep hij al met een acceptgiro rond die ik nog moest betalen. Dus: opruimen en alles in lades en doosjes of zo stoppen. zucht.

20 december

Het wordt meer een weekboek dan een dagboek. Maar komende week zal ik het wel wat rustiger krijgen, dus dan probeer ik meer te schrijven. Net de kerstboom versierd: het is een schatje geworden. Gezellig toch weer.
Maar even in het kort de afgelopen week: David was zaterdag 3e met springen: leuk. Zondag zijn we wezen dressuren. De Jansentjes kwamen "ietwat" laat op de wedstrijd aan, waardoor Laurie nog geen kwartier kon losrijden met Brim en dat is net iets te kort. Hij liep dus wel een heel frisse proef: mooi het koppie erop en eigenlijk wel al lekker los, maar ging net te snel de gebroken lijn in contragalop in waardoor hij tjoep omsprong. Jammer dat hij geen changementen hoeft te rijden, want daar is hij zo goed in. Maar verder ging het eigenlijk heel netjes, behalve zijn anti-stokpaardje: de travers. In ieder geval geen winstpunt. David reed een hele nette M1 proef en mocht wel een winstpunt mee nemen. Toch goed he: net na die springwedstrijd de dag ervoor. Goldstar had weer spatjes en wilde zich niet echt gedragen tijdens de proef.
Maandagavond ben ik met Easter naar de springles geweest, die ging goed. Dinsdag heeft Laurie met Easter en Brim gereden. Het was wat haasten, maar we hebben het toch voor elkaar gekregen. Ze liepen wel lekker. Goldstar had ze die middag al gereden en dat ging heel erg goed. Nu maar hopen dat ze zich zo langzamerhand ook wat rustiger gaat gedragen op de wedstrijden. Woensdag was er oefenspringen, maar ik kon die avond niet (lekker kerstdiner met een hele grote groep van mijn werk). Laurie en Goldstar zijn wel aan de slag geweest en dat ging heel netjes. Eerste rondje een weigering, tweede rondje als een speer. Donderdagavond was er weer gewoon les: eerst met Brim, die liep heerlijk en toen met Easter en dat ging redelijk. Easter blijft wat onrustig met zijn hoofd, maar er zit wel een stijgende lijn in. En gisteravond had ik lekker niks. Vanochtend op tijd op om een kerstboom te kopen. Toen snel naar Wijchen, Sterretje zou gekeurd worden vandaag. Verrassend genoeg was ze positief op een buigproef van een voorbeen, dus dat was wel een domper. Verder was alles in orde. Aan de buitenkant is niets te zien. We gaan nu nog een paar weken afwachten en dan opnieuw de buigproef doen. Misschien heeft ze zich gewoon verstapt van de week en is het daarom. Maar best wel een teleurstelling, voor ons, maar ook voor de nieuwe eigenaar, die er net zo veel zin in hadden. Nou ja, duimen dat het straks goed zit. Verder ben ik aan het buiken voelen geweest en heb veulentjes voelen trappelen bij Daisy, Fleur en Kimberly. Alleen bij Dolly nog niets gevoeld, maar die is een beetje vet, misschien dat het veulen daar niet doorheen kan trappelen. Maar wel gaaf dat die anderen zich al meldden. En nu is het weer prutweer en wordt het morgen nog erger. brrr. Morgenochtend vroeg met David op pad: springen in Houten.

13 december

Sjonge, wat een weer. brrrr. Eindelijk weer een beetje tijd en puf. De week was weer veel te druk, op het werk veel computerwerk gedaan en dan probeer ik 's avonds niet al te veel achter de computer te zitten om mijn armen en schouders een beetje te sparen. Op RSI zit ik nou niet echt te wachten. Vanochtend eindelijk weer eens uitgeslapen en lekker koffie op bed gedronken, mmmm. Kwam daardoor wel in tijdnood, want ik moest rond 11.30 op de manege in Zoelen zijn voor de springwedstrijd. De naam springstal slik ik maar weer in, want het ging niet echt je van het. Easter begon met een weigering en had later nog een balk. Hij sprong verder wel goed. Ben Hur ging als een speer, David denkt volgens mij dat het standaard om de snelste tijd gaat, maar hij ging lekker en was foutloos. Ik weet niet eens of hij in de barrage foutloos was, want ik liep inmiddels met Easter te stappen, terwijl Laurie en Paul als een gek Goldstar opzadelden. Anky wilde helemaal de bak niet in. Monique is deze week ziek geweest en reed gisteren weer voor het eerst. Anky was er niet helemaal mee eens en vertikte het de springring in te lopen. Toen ze door iemand de bak in gebracht werd, ging het een paar sprongen goed, tot ze weer langs de ingang naar hindernis 4 moest en toen gaf ze er helemaal de brui aan. Daarna nog in de losrijring 2 sprongetjes gemaakt en die gingen weer super. Zucht. Ook Goldstar zette de rem er op en werd uitgebeld. Het leuke was dat ze toch nog mocht proberen verder te springen en de rest van het rondje ging goed, dus voor de oefening was het wel okay.
Verder van de week weer veel gelest en dat ging allemaal redelijk. Easter was wel paar keer erg vervelend, steeds maar druk met zijn hoofd. Maar donderdagavond heeft Laurie hem wat pittiger naar voren gereden en wat harder aan het werk gezet en toen liep hij op het laatst super. Nu ga ik maar weer eens aan het mesten, ook altijd leuk.

6 december

Nou is het alweer 6 december. Was een beetje sloom deze week: echt een paar avonden voor pampus bij de televisie gehangen. Soms is het even nodig om rust te nemen, denk ik. Woensdag nog wel naar de les van David gaan kijken: een dressuurles van Ellen van de(n) Berg: streng maar goed. Donderdag was Laurie weer beetje op de been en ook op het paardenbeen. 's Avonds met Easter naar de les geweest, ging best goed. Vrijdagavond gezellig Sinterklaas gevierd met Paul thuis. Wat praktische cadeautjes en wat dingen voor de lol: gezellig een avondje samen thuis. Vanochtend naar Wijchen geweest: Joyce, het vriendinnetje van de overbuurjongen, heeft op Fee gereden: ging leuk. Fee was superbraaf met opzadelen. Eerst even gelongeerd, daar moest ze nog wat bij bokken, maar het rijden ging heel leuk. Afgesloten met een staprondje door het bos: ook meteen goede wandeling voor mij. Ook de twee veulentjes naar binnen gehaald en een aaisessie gedaan. Het viel me niet tegen: in de box zijn ze redelijk makkelijk te pakken. Buiten is het wat moeilijker: ze komen niet op je af. Maar ja, dat komt nog wel. Het weer naar buiten brengen was wat heftiger: Indiana Jones ging aan de haal (wel al binnen de loopstal) en daar hield ik dus niets aan. Inka ging aan het steigeren, maar papa hield hem wel vast. Indy weer gevangen en toen hebben we het nog een keer opnieuw gedaan: weer de stal uit: opnieuw naar binnen lopen en toen ging het wel goed. Volgende week maar weer.
Vanmiddag met Goldstar en Easter op wedstrijd geweest, maar dat was niet echt succesvol. Goldstar was panisch van 1 hoek en besloot toen ook maar meteen dat stilstaan een ondoenlijke opdracht was: wat een piaffe. Easter kreeg spontane hoofdschudaanvallen en liep ook niet goed. Niet echt een fijn welkom terug voor Laurie na het ziek zijn.

1 december

Zo, even een avond helemaal niets gedaan. Heerlijk. Reden is iets minder leuk: Laurie was ziek vandaag, dus geen springles vanavond. Maar duimen dat ze zich snel weer beter voelt. Paul was vandaag vrij, dus de pony's hadden allemaal al lekker buiten gelopen. Na thuiskomst snel de stallen schoon gemaakt en gevoerd en toen lekker voor de televisie gaan hangen. Een of andere actie film met Sean Connory: wilde eigenlijk helemaal niet kijken, maar het was toch wel spannend en ik ben blijven hangen. Best lekker zo'n avondje tussen door.
Gisteren Fee opgehaald: lekker eind rijden: in totaal 380 km met de trailer gereden (Erichem, Heiloo, Wijchen, Erichem en toen nog naar Zoelen en naar de manege met Brim). Het rijden met Brim ging goed. Hij liep mooi te galopperen, mooie midden galop, eenvoudige galopwisseling al geoefend, gingen ook goed. Travers blijft moeilijk, dan maar hopen dat hij de andere oefeningen steeds beter gaat doen. In Wijchen gaat het allemaal goed. Fee voelde zich eigenlijk meteen weer thius, er was ook helemaal geen hommeles met de andere pony's.