Dagboek april 2002 mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002

Dagboek
31 december

Eind van het jaar bijna. Het concours ging niet zo heel geweldig met Brim. Het is allemaal toch wel moeilijk in die M2. Veel lichaamsbuiging en dat is helemaal niet leuk als je bijna 23 bent. En dat reageert hij dan af door in de galop te gaan lopen klieren, terwijl hij daar juist zijn goede punten zou kunnen verdienen. Freddie is nog steeds kreupel, Hagrid wil ook nog niet van harte: nog geen goed nieuws over onze zorgenkindjes.
Hiernaast zie je een foto van Flame: zaterdagavond gemaakt bij ons in de bak: leuk effect met die donkere achtergrond. Toch wel leuk zo'n digitale camera: je kan binnen een minuut je foto op de website zetten, maar ja, ik heb net een mooie gewone camera gekocht en je kunt wel van alles willen hebben. Ik blijf nog maar een tijdje naar de fotograaf lopen en daarna scannen. Nou, prettige jaarwisseling zullen we maar zeggen en een heel gezond en gezellig 2003!

28 december

Daar zijn we weer: de website is op een andere server gezet, daardoor kon ik even geen updates meer uitvoeren. Maar Peter Marinus is vanavond hier geweest en nu werkt het weer.
Wat is er allemaal gebeurd? Belangrijkst is eigenlijk wel dat Freddie kreupel is: hij moest zaterdag bekapt worden en vond dat zo vreselijk dat hij flink aan het steigeren is geweest en wegloop pogingen ondernomen heeft, waarbij hij akelig ten val is gekomen met zijn voorbeen tegen een ijzeren staldeurpost aan. Gevolg: stokkreupel. Hij begint zijn been inmiddels wel wat te gebruiken, ik kan eigenlijk helemaal niet vinden waar het zit: het is niet dik of wat dan ook. Waarschijnlijk komt Bibi (die Dolly toentertijd genezen heeft) van de week om hem te behandelen. Hij staat nu binnen, hetgeen weer een hele nieuwe ervaring voor hem is: hij gaat tekeer, vindt het maar niets. Hagrid hebben we ook binnen gezet, die moeten we even wat met eten in de gaten houden: hij wordt erg mager en is vreselijk sloom. Maar eens kijken of wat verwennerij weer wat vlees tevoorschijn kan toveren.
Verder wordt er druk gereden: Flame, Easter en Brim vertrekken regelmatig naar de manege om te werken. Easter en Flame hebben ook de eerste springles gehad. Flame vond dat niet zo geweldig, Easter daarentegen vermaakte zich uitstekend. Ze gaan trouwens super met zijn tweetjes de trailer op en ik kan ze inmiddels ook alleen uitladen, alleen het inladen doen we nog maar gewoon met zijn tweeën. Morgen met Brim op concours: weer eens de M2 proberen. Hij loopt wel lekker op het moment, dus wie weet zit er wel een winstpuntje in.

17 december

Vandaag is de paardentandarts geweest en hij was er ook bijna geweest. Onze lieftallige Anky moest zich weer eens misdragen. Ze was al de hele tijd onrustig en vervelend. En net toen we bijna klaar waren en alleen haar mond nog even gespoeld moest worden, nam ze opeens een sprong naar voren: zo'n beetje boven op Noël (de tandarts), die achteruit tegen het tussenschot vloog, bril kapot, paar sneeën in zijn hoofd, beetje dizzy. Wat is het toch ook een monster hè! In 17 jaar paardentandartsenpraktijk had hij nog maar 1 keer een klap gehad en Anky moest daar zo nodig weer wat aan doen. Haar gebit viel trouwens wel mee: alleen wat raspen. Brimstone hoefde ook alleen geraspt, Easter en Flame waren wat ingewikkelder: allebei druk aan het wisselen natuurlijk. Flame is nu 2 kiezen en 2 tanden armer. Easter een tand, een kies en een wolfskiesje. Ze zijn gisteren trouwens nog mee geweest naar de manege: ging leuk. Flame begint ook lekker te lopen. Brim is vanavond nog even geweest, maar die had niet zo'n zin na het tandartsbezoek. Nu even een weekje kalm aan: soortement kerstvakantie voor de pony's: volgende week maandag gaan Easter en Flame voor het eerst naar de springles. Eens kijken hoe dat gaat.

14 december

Tjoepie!!! Anky en Laurie waren vandaag foutloos met springen: dus twee winstpunten en dus zijn de 5 winstpunten binnen voor de helft van het prestatiepredikaat. In het tweede parcours hadden ze 1 balk, dus dat ging ook helemaal niet slecht en leverde nog een extra winstpunt op. Leuk he! Nu gaan ze zich op de dressuur concentreren. Kijken of we daar nog een paar winstpunten kunnen verdienen.

12 december

Superbraaf, ik kan niet anders zeggen: vanavond zijn Easter en Flame samen op de trailer geweest en naar de les toe. Ik moet zeggen dat ik het zelf doodeng vond: verwachtte minstens twee voorbenen langs mijn oren te krijgen van Easter toen ik met Flame er naast kwam aanzetten: maar niets hoor: twee zachte hinnikjes, dat was alles. Ik heb ze wel zo kort vast staan dat ze niet aan elkaar kunnen ruiken, maar het ging voorbeeldig. Het rijden ging ook goed. Easter had anderhalve week niet gereden, maar was net zo rustig. Hij vindt wel nog steeds de andere paarden heel eng: vooral die ene met die lichtblauwe bandages om: dat vond hij helemaal niks. Maar hij haalt niks geen kattekwaad uit. Flame was wat drukker. Die is dan toch wat friemeliger, loopt ook wat meer met zijn hoofd omhoog. David heeft dan net wat meer moeite om hem een keer goed op te sluiten en dan lekker door rijden. Als ik natuurlijk mijn benen er omheen knel en wat weerstand biedt met mijn handen levert dat toch wat sneller effect op dan bij David. Maar verder was hij braaf, ook geen geklier en op het laatst begon hij toch ook lekker af te buigen.
Papa vond het maar niks dat ik hier net gedaan had alsof hij het zo makkelijk had: hij heeft dan wel verwarmde waterbakken, maar moet natuurlijk veel meer stallen schoonhouden dan ik hier en allerlei pony's naar buiten gooien omdat ik vind dat ze regelmatig los moeten lopen. Maar het gaat uitstekend, het is een leuk stel pony's, dus hij kan er ook wel van genieten.

8 december

Plan van het rijden vanavond ging niet door. Laurie was nog op concours geweest met een paard en was inmiddels zo vreselijk koud geworden, dat ze amper meer van haar paard af kon komen. We hebben het haar maar niet aangedaan om dan ook nog eens naar de manege te komen en weer te moeten rijden. Nu gaan we het donderdag maar proberen met Easter en Flame. Easter vanavond maar even gelongeerd, maar dat was ook niet echt een pretje, na 20 minuten had ik ijspegels in plaats van vingers en de bodem is natuurlijk ook aan de harde kant, dus we zijn niet te lang doorgegaan. Mocht je trouwens nog een zinvolle betekenis aan je leven willen geven, dan zijn geiten misschien een idee: we hadden verzonnen dat het misschien handiger was om de twee jonge dames Beertje en Barbara naar voren te halen, zodat ze een wat groter (en misschien warmer) hok hadden en zodat ik niet met emmers water naar achteren hoefde te lopen elke ochtend. Dus: eerst de dames op halen: om de 5 meter weer wat brokjes laten eten, anders kwamen ze niet achter me aan. In de wei aangekomen, blijkt dat Zwiertje en vooral Xzytia niets van die twee moesten hebben, dus stonden ze steeds buiten. Vooral Barbara moest het ontgelden (Beertje heeft blijkbaar toch nog een streepje voor bij moeder Zwiertje). Na een paar uur kon ik het niet meer aanzien en besloten we ze weer naar achteren te brengen. Maar ja: daar waren ze het natuurlijk helemaaaaal niet mee eens. Wat een gedoe: allebei opgetild en onder luid gemekker naar achter gesleurd. Daarna heeft de hele familie een kwartier staan te schreeuwen: eerst vermoorden ze elkaar zo wat en dan kunnen ze opeens niet meer zonder elkaar: GEITEN!! Dat wordt morgen dus met emmers water sjouwen. (Wat dat betreft heeft papa het beter voor elkaar: hij heeft sinds kort verwarmde waterbakken: niets bevriezen: lekker warm water. Verwennerij!)

7 december

Koud!! Brrrr. Vanochtend gereden met Flame. Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in omdat het zo koud was, maar ik wist dat Laurie vandaag met 4 paarden/pony's op concours ging en ook buiten moest los rijden, dus vond ik dat ik niet mocht zeuren. En het ging heel leuk. Hij begint al lekker af te buigen, alleen heb ik zelf zo weinig conditie: doorzitten lukt al helemaal niet. Maar flink oefenen. Vanmiddag hebben we Easter gewassen, we konden bij iemand in de buurt in wasplaats terecht. Het was nog wel erg koud, maar hij moest echt schoon. Nu staat hij lekker met deken op en dan maar hopen dat hij zijn haren snel kwijt raakt: het is net een kruising tussen een Shetlander en een Trekpaard. Maar superbraaf! En dan vanavond op concours met Brim. Hij begon super aan zijn proef, behalve dan nog steeds de travers, maar ja. Verpest hij zijn galopstukken. Wilde niet goed aanspringen, wat een oelewapper. Echt met zijn hoofd in de lucht en lekker in de verkeerde galop. snik. Misschien toch niet zo'n fijne combinatie, de avond ervoor een menles. Maar ja, ik wil zelf toch ook wel wat met hem blijven doen. Laurie belde net: ze had toch nog 152 punten gehaald: 8 voor middendraf en uitgestrekte draf en 8 voor de middengalop!! Er is zeker nog hoop jongens. Morgen lekker dagje thuis en dan 's avonds met Easter en Flame naar de manege: ze gaan met zijn tweetjes op de trailer: als dat maar goed gaat.

6 december

Net terug van de menles. Wat is het toch ingewikkeld. Vanavond veel aan stelling gewerkt. Stelling vragen, niet naar binnen laten vallen, ondersteunen met de zweep, niet te hard gaan, niet te sterk in je handen worden en dat alles gecombineerd met een zich langzaam opblazende Brim voor de wagen. Pffff. Valt niet mee. En morgen moet hij weer met Laurie aan het werk: concours in Zoelen. We houden hem wel bezig.

5 december

Gezellig Sinterklaas gevierd vanavond. De katjes hebben nieuwe speeltjes gekregen en wat lekkers, de pony's hebben snoepjes gekregen en Paul en ik hebben boeken, chocola en nog wat dingen gekregen. Ook het gezellig een avondje bij elkaar zijn, was al een cadeau op zich. Inmiddels is Easter al twee keer mee geweest naar de manege: gaat allemaal goed. Hij is erg braaf en vol vertrouwen in de ruiter, Kiki heeft fijn werk met hem afgeleverd. Hij was wel bang voor de andere paarden in de les, dat is altijd erg raar voor de hengsten, die bij ons toch grotendeels apart leven. Volgend jaar gaat hij hopelijk met een stel merries de wei in. Met Brim ging het rijden ook goed, vanavond heb ik hem nog even gelongeerd. Anky heeft weer eens geleerd dat luisteren toch wel erg belangrijk is: nadat Laurie haar flink aangepakt had, liep ze weer als een zonnetje, de aap.

1 december

Vanochtend om 7.45 uur reed ik het erf af, opweg naar Laurie en Anky. We zouden vandaag naar Dodewaard gaan om 2 dressuurproeven te rijden. Het was allemaal geen succes. Sjonge, wat was Anky moeilijk aan het doen. Geen enkele bocht accepteerde ze meer: gewoon lekker dwars doen, hoofd zo hoog mogelijk en liefst nog een galopdribbel. Bleh.
Daarna ben ik Easter op gaan halen. Hij ging braaf de trailer op, kon ik de bocht niet halen om het erf af te komen. Easter weer uit de trailer, trailer losgekoppeld en Kiki en ik maar zeulen om dat ding de bocht door te krijgen. Nu is er dus helemaal niets meer van mijn rug over (en die was al hopeloos na twee concoursen: ik kan helemaal niet tegen het staan op zo'n wedstrijd). Maar het is gelukt, trailer er weer aan, Easter er weer in. pffff we konden op weg. Brimstone vindt het natuurlijk helemaal niets, zo'n indringer. Maar Easter staat net zo rustig op stal, die trekt zich nergens wat van aan. Het is net een teddybeer: zo'n dikke vacht. Binnenkort moet hij maar onder een deken, eerst wat aan de nieuwe stal wennen.
Net nog zelf op Flame gereden. Hij liep een stuk lekkerder dan gisteren, toen liep hij zo moeilijk te doen met zijn hoofd. Nu liep hij hele stukken lekker aan de teugel.