Dagboek januari februari maart april mei juni           Dagboek 2004 Dagboek 2003 Dagboek 2002

Dagboek
30 juli

Laurie en Goldstar hebben gisteren nog een wedstrijd gehad: ze moesten beginnen met springen en het stond flink hoog en breed (ik was er zelf niet, maar Gemma heeft ooggetuigen-verslag gedaan). Goldstar deed super haar best: dubbel foutloos en nog 1e ook. Hartstikke gaaf. De dressuur ging redelijk, de eerste proef zelfs wel goed, maar het was niet terug te vinden in de punten. Het blijft moeilijk. Morgen gaan we nog een keer op pad: naar Zevenaar. Ik blijf hoop houden dat ze toch nog op tijd voor de Gelderse het licht ziet en zich rustig houdt op een wedstrijd (dromen kan geen kwaad toch?).
Easter is donderdag mee geweest naar de Roskam om te rijden en hij was me toch opeens overal bang voor. Zelfs tijdens het borstelen was hij al bang voor de paarden die door de bak reden. Gek beest. Toen ik de kleihopen aan het opruimen was, die er bij het hoevenkrabben uit waren gekomen, begon hij zelfs opeens aan zijn touw te hangen en hysterisch te doen: gleed zijn halster af. Altijd leuk zo'n hengst los. Gelukkig stond er geen ander paard in het gangpad en wel mensen, dus we hadden hem erg snel weer te pakken. Wat een oelewapper. Hij heeft vrijdagnacht lekker binnen gestaan toen het zo vreselijk regende. Samen met de bokken, want die had ik donderdagavond al binnen gehaald vanwege de ernstige weersverwachtingen. Zielige Giga en Brim hebben wel buiten gestaan, want daar was geen plaats mee voor. Vandaag voor het eerst met mijn nieuwe zadel gereden, maar het zakt scheef, dus dat is wel erg vervelend. Ook heeft Giga schaafplek van de singel. Geen supersucces dus in eerste instantie. Maar hopen dat allemaal nog goedkomt.

27 juli

Het is wel altijd gezellig, dat drollen rapen 's avonds. Gezellig met Paul samen de beestjes langs. Die gekke Giga stapte nog op mijn teen: ze deed het gewoon expres: opeens haar voet een heel eind uit de richting neerzetten: op het randje van mijn teen. Monster. Daarna gooide ze de kruiwagen om, dus toen kon ik de drollen nog een keer opscheppen. Zucht.
De jonge bokjes lopen nu bij Brimstone in de wei. Om ze van smelten te behoeden als het regent, heb ik gezorgd dat ze toch naar hun eigen weitje kunnen als het regent om het hokje in te gaan. Het hek van de wei van Brim is open en daar zitten twee spiralen voor. De bokjes kunnen er onderdoor en Brim blijft er braaf achter. Het is wel een gezellig gezicht die bokjes te grazen in die grote wei.
Toen we bij Easter in de wei waren om drollen te rapen en hem weer wat meer lang gras te geven, kwam er opeens een egel langslopen. Geinig hè. Wat hij daar helemaal deed weet ik niet, want het is voor het grootste gedeelte omringd door sloot. Hopelijk duikelt hij daar niet in. Morgen ga ik na het werk naar Wijchen: Sjaak komt: er is een aantal pony's dat echt heel nodig gekapt moet worden.

25 juli

Vandaag is Oom Piet (de buurman in Wijchen jarig). Hoe oud zou hij inmiddels zijn? Hij bestaat al als Oom Piet zolang ik me kan herinneren in ieder geval. Staat altijd klaar in noodgevallen (pony's in de sloot en dat soort akelige dingen). Fijne man. Gisteren in Wijchen een en ander in andere wei gezet. De merries met veulen en de jaarling merries lopen nu bij elkaar in een wei met lekker gras. Koss was me toch een partij gegroeid! En hij is helemaal aan het verharen, heel donker opeens. Kadans had beetje vieze snotneus, hopelijk is dat snel over. Ben Hur loopt nu weer alleen, Whitney loopt bij Dolly, Daisy, Pebbles en Hummel in de inmiddels kale spieker: Zij mogen allemaal nog wel wat kilootjes verliezen. Behalve Daisy, die moet iets eerder over naar een wei met wat meer gras denk ik. Ik heb Koss eindelijk een keer een halstertje om gedaan. Halster vond hij niet erg, maar dat ik hem er mee tegenhield, was minder geslaagd. Zeker toen ik zijn achterbeen op wilde gaan tillen, dat was toch echt niet de bedoeling. Even kleine woorden-wisseling gehad en daarna was het goed. Kadans was ook niet van plan zijn achterbeen op te tillen, de apekop. Hij was trouwens ook goed gegroeid. Op de foto zie je fotomodel Giga die haar nieuwe lichtblauwe setje showt. Mooi hè?

23 juli

Vanochtend zadel uitgezocht voor Giga: het was een hele pas-sessie: we zijn wel een uur bezig geweest. Maar: ik heb er 1 gevonden die heerlijk zit. En Giga was superbraaf: ze bleef net zo netjes staan de hele tijd. Ze wil nog wel eens wat bang zijn als ik met het dekje en zadel aan kom, maar dat zal nu wel over zijn, lijkt me. Vanmiddag was er 6-kamp op de Roskam: was erg leuk. Eerst moesten ze een kür op muziek rijden met 2 paarden: er was zoveel werk in gestoken door iedereen. Echt een aardigheid om te zien. Clowns, motorduivels, Oranje fans, zeer schaars geklede dames: echt van alles wat. Verder was er zeephelling, rodeo stier, touwtrekken en ga zo maar door. Ik heb niet alles bekeken: ben tussendoor de paarden van Laurie en David naar huis wezen brengen. Weer een soort rondrijden met kar. Charlotte en Brigitte reden ook mee in een kür: samen met een heel grote schimmel: erg geinig. (Paard kon trouwens heerlijk sjouwen: wat een verende beweging: echt genieten). Verder rustige avond gehad. Gezellig met Paul samen pony's water gegeven en de drollen uit de wei gehaald: wat een enorme hoeveelheid poep produceren die beesten zeg. Bijna een volle kruiwagen drollen per pony per dag: niet normaal gewoon. De weien van Giga en Easter houden we zoveel mogelijk schoon, maar dat is dus een heel gesjouw. Die van Brim hebben we niet gedaan: daar ligt nu een heel lint poep in. Moeten we nog een keer inhalen. Dat worden heel wat kruiwagens.

21 juli

Hoe braaf Easter gisteren met rijden was, hoe vervelend hij vanochtend bij de hoefsmid was. Wat een monster. Alsof hij voor het eerst ijzers kreeg en er panisch voor was. Grrrrrr. Kan ik niet zo goed tegen hoor. Nou ja, ze zitten er weer onder, dus we kunnen er weer even tegenaan.
Vanavond met Giga naar de les geweest. Ze was met rijden braaf. Langzaamaan gaan we vooruit. Ook nog geoefend in de buurt van de tractors die aan het werk waren, maar dat was nog heel eng. David zat er op 1 en hij heeft Giga even bij het hoofdstel vastgehouden en haar langs de tractor geleid en gerustgesteld. Het was een goede oefening. Naast de bak stonden allemaal knalgele kliko's en daar liep ze heel braaf langs. Erg plezierig. Aan het eind van de les gingen de drie andere paarden de bak uit en weg en bleef ik nog even in de bak. Ze heeft 4 x gehinnikt en daarna ging ze gewoon aan het werk. Viel niet tegen allemaal. Wat wel tegenviel was het laden in de trailer. Daar heeft ze niet echt zin in, zeker niet als ik het alleen doe. Dus dat hebben we toen ik thuis kwam nog geoefend, want ze moet niet gaan zeuren. Eng vindt ze het niet, het is gewoon misbruik maken van het feit dat ik alleen ben. Paul is dus even boos geworden (bozer dan ik verwachtte, maar misschien is dat wel erg zinvol geweest). Ze is er in ieder geval 4 x zonder mij ingelopen en dan kreeg ze binnen steeds een handje muesli, hopelijk helpt het. Morgen weer een oefensessie. Vanmiddag naar Drunens ruiterhuis geweest: zadels aan het uitproberen geweest. Zaterdag komen ze hier om te passen. Ben benieuwd. Ik heb een heel leuk twinsetje voor Giga gekocht: lichtblauw halster met zelfde kleur touw. hi hi, ik ben net zo'n Penny-meisje. Vond het erg leuk.

20 juli

Het rijden met Easter ging echt lekker net. Hij liep weer te veren en aan het eind liep hij echt heel mooi groot te draven. Galop kon ook goed verzameld worden, leuk. Ik heb er zelf ook nog even op gezeten om Laurie's zadel te "voelen". Doorzitten ging voor geen meter. Easter had echt zoiets van wat moet dat enge mens van me. Laurie vond dat het helemaal niet gek stond en dat ik maar met hem moest gaan starten. Die is gek.
Toen ik gisteren thuis kwam van werk stond Easter nog braaf in zijn wei, terwijl de stroomdraad over een heel groot gedeelte op de grond lag (zie foto). Wat een braaf menneke hè. Verder niet zoveel nieuws. Het lijkt erop dat Dolly drachtig is, ondanks haar slootperikelen. We hebben haar in ieder geval niet meer hengstig gezien terwijl ze eerst precies elke 3 weken hengstig was. Bij Whitney hebben we ook niets meer gezien. Ben Hur en zij lopen super braaf te wezen. Of ze nou gedekt is: Joost mag het weten. Er is een dag wel activiteit geweest, maar een echte dekking heeft niemand gezien. Ben heel benieuwd.

12 juli

Kadans en Koss hebben elkaar gevonden hoor. Papa belde vandaag twee keer naar mijn werk om te zeggen dat Kimberly gewoon rustig staat te eten terwijl Koss de hele wei doorgaat en vanmiddag stonden ze druk te spelen en te steigeren tegenover elkaar. Dus ze kunnen zich nu mooi als hengstjes gaan gedragen.
Laurie is inmiddels weer met Easter aan het rijden. Zondag voor het eerst, ging net zo makkelijk. Keek niet op of om op de manege. Vanavond bij Laurie thuis, dat is net wat spannender met al die paarden in de wei om de bak heen. Daar was hij wel wat druk, maar we zijn weer aan het werk.
De geiten zijn gelukkig rustig geworden, vannacht niet meer wakker geworden. Christine en Eline (qua geitjes) gaan naar Krista over een tijdje en wat ik met Eefje doe, weet ik nog niet. In eerste instantie wilde ik haar dan maar houden en dan nog een grijsbont geitje erbij zoeken (moet natuurlijk wel mooi geitje zijn), maar toen ik een advertentie zag waar ze zwartbonte geitjes te koop vroegen, heb ik haar toch maar te koop aangeboden, want echt uitbreiding in de geiten kan eigenlijk niet. Maar ja, ik heb nog niets gehoord op mijn mailtje, kan dus zomaar weer niets worden. We zien het wel.

12 juli

Wat een ongelooflijke krijsbeesten die geiten. Heel verschrikkelijk. Als mijn buren zulke beesten zouden hebben, zou ik de politie bellen denk ik. Ik slaap al twee nachten met oordoppen, de eerste nacht was helemaal vreselijk: echt de hele nacht door hebben ze gegild (zegt Paul tenminste: die heeft bijna niet geslapen: ik lag lekker met die oordoppen). Het begint gelukkig nu minder te worden. Wat een feest zeg. Een beetje zielig zijn ze wel, want ze hebben uiers als koeien, brrrr.
Vanmiddag Kimberly en Fee met kids bij Daisy, Dolly en Fleur gezet. Ging allemaal heel goed. Daisy blijkt de grote baas, dus dat houdt meteen Kimberly beetje in bedwang. Het leek in ieder geval allemaal veel rustiger dan vorige week toen ze met zijn tweetjes stonden. De wei waar ze nu in lopen (De Spieker) is ook wat beter: hij is vierkant en groter, dan is het er achter aan jagen ook niet zo uitnodigend als in een langwerpige smallere wei. Koss stal de show weer, alhoewel Kadans mooier kan lopen. Maar Kadans heeft echt zo'n krulvacht en dat toont niet zo mooi. Maar, die zal hij nog wel een keer kwijt raken, lijkt me. Hij maakt het in ieder geval goed, dus dat is mooi. Op de foto zie je Koss op oorlogs-pad: binnen een paar minuten ging hij al op onderzoek uit. Ze zullen wel binnen paar dagen vriendschap sluiten en dan kan het rond rennen gaan beginnen. Papa zei dat ze de afgelopen dagen al hadden lopen sjesen met elkaar: maar dan dus ieder in zijn eigen wei met het hek er tussen. Ze zijn dus al aan het trainen geweest.

10 juli

Dat wordt met oordoppen slapen vannacht: we hebben de bokjes gespeend en nu staan Carmen, Xzytia en Beertje als dolle te schreeuwen zo ongeveer onder ons slaapkamerraam. Vooral Carmen loeit alsof haar laatste uur geslagen is, maar dan elke 5 minuten. Verschrikkelijk. Het spenen op zich was ook weer een hele onderneming: hele kudde naar binnen, aanhanger achter auto en vangen maar. Eerst ontwormen en dan richting aanhanger: dat klinkt ongeveer alsof ze geslacht worden. De eerste die in de aanhanger staat (in zijn eentje dus) zet het helemaal op een gekerm, maar als nummer 2 er dan bij komt, wordt het iets minder. Daarna met de auto de wei in: naar het geitenweitje achteraan. Giga ging lekker lopen sjesen, maar toen het hek naar het geitenweitje openging, zette ze haar "angst" opzij en wist heel snel die wei in te sjesen: pal naast Brimstone dus. Paul er snel achteraan om haar bij Brim weg te houden en ik vlug de auto uit. Even jagen en tjoep terug in haar eigen wei was ze weer. Apekop. Brim vond het allemaal wel erg leuk.
Gisteren met Goldstar op wedstrijd geweest, ze bleef lekker doorlopen, vooral de eerste proef vonden we netjes. In de eerste proef was ze 1e van de 3, net geen winstpunt, in de 2e proef had ze wel een winstpunt en was ze 2e. Al met al waren we dik tevreden. Komend weekend mag ze ook weer aan de bak: even wat ervaring op doen en nog 1 winstpunt en dan is ze prestatie. Gaaf hè. Dat is dan het 4e prestatiepredikaat dat Laurie binnenhaalt.
Papa heeft maandag trouwens Kimbely bij Fee/Kadans uit de wei gehaald: ze bleef maar jagen. Nu is het plan om ze a.s. dinsdag met een grote groep in de spieker te gooien: met Dolly, Daisy en zo erbij, dan zal Kimberly toch wel een keer stoppen met jagen. Dom beest.

3 juli

Het was weer een druk dagje: om 8.30 Kadans en Fee de trailer in gewerkt. Het was iets meer duwen aan Kadans dan toen hij 4 dagen oud was, maar hij liep nog steeds best braaf de trailer in. En Fee is dan zo'n schat: net zo relaxed komt ze er achteraan. Braaf dier hoor. Na 5 minuten op de snelweg gereden te hebben, zie ik ongeveer een kilometer voor me op een verhoging in de weg een vrachtwagen scharen en van links naar rechts over de weg schuiven. Waarschuwing-sknipperlicht aan en afremmen dus. De auto die nog voor mij zat kon toch over linker weghelft doorrijden, maar ik rem toch maar af. Zie dat het een auto met caravan was, die op de vluchtstrook tot stilstand is gekomen. Ik ben uitgestapt en gaan kijken of ze okay waren: man, vrouw, 2 kinderen achterin: allemaal okay. Auto rechts voor goed in de prak: rechter wiel van de caravan was geheel aan flarden: alleen de velg zat er nog onder. Bestuurster was in slaap gevallen door het warme zonlicht waarschijnlijk. Ongelooflijk, wat hebben die een mazzel gehad: ze zaten net op dat viaduct met aan beide zijden vangrail, als het 20 meter verderop was gebeurd, waren ze zo het talud af gedenderd. Brrrrrrrrr. Ze waren allemaal okay, zullen nog wel wat schrik krijgen denk ik en ze hadden een mobiel om hulp te bellen, dus ik ben weer verder gereden. Was er zelf ook wel rillerig van hoor toen ik weer in de auto zat.
Weer terug naar de Leliaard: na het uitladen van Fee en Kadans zijn ze lekker de wei in gegaan. Eerst nog even zonder Kimberly/Koss zodat ze aan de wei konden wennen. Inmiddels had Margriet Ashley gecontroleerd en die was niet hengstig, dus waarschijnlijk drachtig! En toen kwam de zware arbeid: het laden van Bibi. Die vond het allemaal niks, zo'n trailer in. Brokken en aanmoeidigingen werkten niet echt. Margriet nam de regie over: longe in een lus om billen heen, over rug, naar halster in haar hand. Zo nu en dan alleen rondjes lopen en juist niet de trailer in proberen te gaan, of alleen stukje dwars over de klep en daarna wel weer richting trailer. Voetje voor voetje, zo nu en dan een brokje, langzaamaan. Moesten 2 keer opnieuw beginnen en toen stond ze er toch in. Ik denk dat we zo'n 20 minuten zijn bezig geweest, maar zonder stress en gedoe eigenlijk. Aan het eind van de Boskant was ze nog over de voorstang gesprongen, maar dat loste ze heel snel zelf weer op, dus we konden weer doorrijden. Het uitladen ging goed. Ze was wel bezweet en had schaafplek op haar hoofd, maar verder okay. Nu hopen dat ze met inrijden meevalt. Het is toch een dwarskopje.
Fleur zag er goed uit en stond natuurlijk binnen 10 seconden op de trailer. Daisy laden zag ik wel beetje tegenop, die was vorige keer niet zo makkelijk. Nu moest ze mijn trailer in, waar geen schot in stond en die dus lekker ruim was. Ze liep eerst zo achter me aan, maar na twee stapjes ging ze weer terug. Hup weer achter me aan en weer terug, maar elke keer ging ze een meter verder mee en ja hoor: bij de 4e keer stond ze binnen. Heel braaf en netjes. Ze was ook niet nat toen we in Wijchen aankwamen, dus het viel hartstikke mee.
Daarna kwam in Wijchen nog het grote naar buitenzet gebeuren: altijd weer een heel gesjouw. Koss was erg blij met zijn wei-genootje, maar mama Kimberly vond het helemaal niets. Elke keer als Koss op Fee en Kadans af ging, kwam de stoomwals in actie en werden ze wreed achterna gezeten. Ik hoorde net van papa dat Kimberly nog steeds zo bezig is: ze was kleddernat. Stom beest. Gelukkig zijn Fee en Kadans erg slim in het ontwijken en lopen die geen pas meer dan nodig is, dus zij waren niet nat. Hopelijk wordt ze snel beetje normaal, gekke heks.

2 juli

Bloedstollend kringkampioenschap vandaag: Laurie en Goldstar sprongen in de M en het ging natuurlijk om afvaardiging naar de Gelderse Kampioenschappen. De 1e combinatie had 3 balken, op zich moesten ze dus beter kunnen zijn. Hindernis 5 tikte ze flink aan en hindernis 6 ging er af. Shit. De driesprong (8) was erg kijkerig: fel blauw met veel hekjes en daar kwam Goldstar erg op terug. Ze sprong wel door, maar tikte de balk van de eerste hindernis er af. De rest ging goed en op zich was het een heel net rondje: er zaten mooie sprongen bij. Daarna kwam Rian met Edeling, die zoveel vermogen heeft. Bekeken zaak dachten we dus en zo zag het er ook uit. Geen fijne sprongen, maar wel foutloos: tot hindernis 9: die ging er af en toen ging de laatste er ook nog af. Adem in houden: nu zou de tijd dus de uitslag geven! En Laurie en Goldstar waren sneller! Ik vind het zo gaaf dat ze dit laatste jaar nog naar de Gelderse mogen!
Morgen druk dagje: Fee en Kadans gaan naar Wijchen, dan breng ik Bibi naar José en halen we Fleur en Daisy op. En dan neem ik Easter mee terug naar Erichem. Ashley moet morgen nog gecontroleerd, maar het lijkt er sterk op dat zij ook drachtig is. En dan is het dekseizoen alweer over. Easter krijgt hier nog een weekje vakantie en dan mag hij weer aan het werk. Hopelijk krijgen we hem snel weer in conditie, dan mag hij in september weer aan het crossen.