Dagboek januari februari maart                 Dagboek 2004 Dagboek 2003 Dagboek 2002

Dagboek
30 april

Wat die bokken donderdag uitgespookt hebben, ik weet het niet, maar of ze er plezier aan beleefd hebben: dat betwijfel ik. We gingen 's avonds nog even kijken of alles ok was en dan geven we ze altijd een handje brokjes. Ik zag al meteen dat Cosmos niet op de plaats liep waar hij hoorde te lopen (ze staan namelijk aan een ketting aan een pin). Hij was dus los: de sluiting waarmee de ketting aan de pin zit, was los gegaan. Het rare was alleen dat hij ook zijn ketting niet meer aan zijn halsband had zitten: hoe kan dat nou?? En waar is die ketting dan? Cosmos hadden we gelukkig snel te pakken: we hebben onlangs de truc geleerd ze bij de sik te pakken in plaats van bij de horens en dat gaat een stuk makkelijker. Op jacht naar de ketting: waar bleek die te zijn: om de ketting van Diablo geslingerd en de klip die eerst aan Cosmos' riem vast zat, zat nu aan de ketting van Diablo vast. Ik had het toch graag gezien hoe dit in zijn werk gegaan is: wie weet hoe lang ze aan elkaar vast gezeten hebben. Maar, ze leken allebei volledig in orde, geen bloed of uitgestoken ogen, dus het viel weer mee.
Gisteren ook nog leuk akkefietje met Easter: ik laat altijd de boxdeur open als ik nog in de stal bezig ben en dat gaat 99 van de 100 keer goed. Gisteren was dus die 100e keer: Easter er uit: in het pikkedonker het erf op (gelukkig niet richting weg): tussen de trailer en het aanhangwagentje door: bijna de tuin van Maria in, toch maar rechtsaf: vlak langs de kuilpakken (is maar 1 meter ruimte tussen tuin en kuilpakken): achter het geitenhokje. En daar loopt het dood, maar dat moettie maar net zien in het donker. Gelukkig bleef hij heel kalm en ging staan te eten, allen elke keer als ik hem wilde pakken ging hij weer aan de wandel. En ik was als de dood dat hij door de heining van de geitenwei zou gaan of langs het geitenhok zou gaan lopen, want daar zou hij zich klem lopen in allerlei zooi. Ik had mazzel: bij mijn 3e pakpoging bleef hij staan en kon ik zijn halster om doen. Ik heb hem bij het de box in doen even streng toe gesproken en daarna kwam hij niet meer in de buurt van de openstaande deur. Maar ja, hoe lang dat zo blijft? Het zal vandaag wel weer normaal zijn en zijn hoofd zal wel weer zeer geïnteresseerd om het hoekje komen kijken. Hij wordt trouwens al lekker dik en dat terwijl hij niet eens in de wei loopt. Brim krijgt ook alweer een aardige buik. Gisteren menles gehad: zijn lievelingsoefening gedaan: achterwaarts! Vrij vertaald als piaffe, bijna bokken, voorbenen omhoog: echt hoge school dressuur.

25 april

In Wijchen gaat alles nog goed. Toen ik zaterdag thuis kwam, lag de nieuwe Bit er en daar stond precies in hoe je het allemaal moest doen "het naar buiten brengen van de paarden". Langzaam aan het gras wennen, elke dag iets langer. Eerst met ze werken en dan pas naar buiten doen, zodat ze niet zo gaan lopen vliegen. Huh?? Wij deden dat toch iets anders: Hup alles naar buiten en sjesen maar (levert tenminste leuke foto's op). Ik moet zeggen dat ik enkele pony's ook liever niet in 1 x in het gras had gezet vanwege het dik worden, maar ja, een mens kan niet alles hebben. Ze maken het in ieder geval uitstekend en het weer is tot nu toe ook lekker. Nu maar hopen dat die regen in België blijft hangen.
Gisteren waren er 4 collega's van me op bezoek: naar de geitjes kijken en we zijn natuurlijk ook nog met Brim op pad geweest. Gezellig door Buren heen klepperen: vind ik altijd zo leuk hè: over de kinderkopjes door zo'n smal straatje: dat klinkt toch gaaf! En het was lekker druk, dus we hadden flink bekijks.
Vanavond nog met Easter naar springles geweest, ging allemaal goed. Het parcours stond er nog van het weekend, dus dat was wel leuk springen.

23 april

Vandaag zijn de pony's naar buiten gedaan. We hebben de hele bups maar buiten gegooid. Komt ook beetje omdat het wel heel erg lekker weer was vandaag, maar ook omdat er al weer zoveel gras in de wei staat: eigenlijk alweer te veel voor sommige pony's. Vooral Hummel is nog wel erg dik. Nou, maar hopen dat het allemaal goed gaat. Frans en Margriet kwamen precies op het voorspelde tijdstip aanrijden met vrachtwagen en trailer er achter. Het uitladen ging allemaal goed en we hebben ze even gemeten. Alle vier ruim groter dan Joep en Joy. En al veel mooier in de haren omdat ze 's nachts binnen stonden. Het naar buiten zetten ging ook goed. Ze kunnen allemaal lekker bewegen, vooral de dames: Joy en Oncky. Joy heeft ook echt de verhevenheid van Ben Hur in haar beweging, maar de ruimte die Oncky in haar passen heeft is ook gigantisch. De hengsten liepen ook goed, maar niet zo knap als de dames. Van de volwassen pony's was ik het meest weg van Fee, die liep ook te sjouwen! Nog een paar weken en dan is het al zover. Ben benieuwd wat voor een veulen het wordt.
Vanavond met Easter gereden. Weer buitenritje gemaakt. Hij wil wel sjouwen hoor, wat een zoefmonster. Maar als dan een hele kudde paarden aan de kletter gaat in de wei waar je vlak langs rijdt, wordt hij wel druk en gaat galopperen, maar je kunt hem toch wel goed bij je houden. Dus dat is mooi.
Oh ja, ik zou het bijna vergeten: Haifa is ook verkocht. Het gaat wel hard opeens hoor, is toch ook wel beetje slikken. Ze gaat naar Gorssel: gezellig naar de bossen.

20 april

Hè hè, daar zijn we weer. Het is toch vreselijk: zo lang niet geschreven. Het was ook druk en hectisch en heel veel gecomputer, dus lamme armen en als je dan al zo'n tijd niet geschreven hebt, wordt het steeds moeilijker om er weer aan te beginnen. Er is natuurlijk van alles gebeurd. Het geitengebeuren midden in de nacht was als volgt: ik werd wakker van geitengekerm dat niet normaal klonk (het was 02.00 uur trouwens). Het bleek een net geboren lammetje van Beertje te zijn dat echt heel idioot lag te gillen. Ik heb het in een hokje gelegd en droog gewreven en geprobeerd het aan het drinken te krijgen. Dat lukte helemaal niet. Terwijl ik bezig was, werden er nog 2 lammetjes geboren: de zo gevreesde drieling dus. En dan ook nog eens 3 bokjes! Twee wildkleur en een bijna zwarte. De grootste wildkleur was dat mekkerding en na een half uur hadden die 2 anderen al gedronken en deze nog steeds niet. Toen ben ik Paul gaan wakker maken en hebben we het lammetje mee naar binnen genomen en daar heb ik hem in laten slapen. Zo bleven er dus twee goed drinkende bokkies over. 2 dagen later heeft Xzytia ook nog 2 bokken gekregen (knoeperds!) en zo is het bokkengala weer compleet: 5 levende bokken en 2 geitjes. De rest van die week (we hadden nog vakantie) heb ik voornamelijk aan de voorbereidingen voor het ONCK besteed. Tientallen e-mailtjes en telefoontjes met Frans Ausems heen en weer om het boekje af te krijgen. En de boel op de website te zetten etc. Zaterdag nog wedstrijd gehad met Easter: dressuur. Ging netjes! We waren echt tevreden. Ook weer een winstpunt (hadden er gewoon dik twee moeten zijn, maar ja).
En dan afgelopen weekend dus het ONCK. Het was een hartstikke leuke dag. Ik had wel de pest in over Easter die zijn dressuurproeven verpestte door helemaal gestresst te raken van het feit dat hij in de springring los moest rijden en volgens mij ook van al die valkjes in zijn buurt. Echt jammer hoor, hij was zo druk en maakte nu ook gewoon een paar fouten. Goldstar was natuurlijk ook druk, maar ging voor haar doen eigenlijk super door zo'n kijkerige bak. Eline en Funny reden een nette proef, niet zo lekker aan de teugel, maar wel mooie oefeningen gereden. En verder waren Charlotte en Brigitte er, Castor, Flame, Chiel: van alles en nog wat aan Leliaard-families kwam je tegen. Erg leuk. 's Middags was het springen en Goldstar won de L (twee keer foutloos!). En toen snel op Easter natuurlijk. Iedereen moest wachten omdat er zo weinig inschrijvingen in de M en de Z waren en Easter moest natuurlijk nog wel even los gereden. Frans deed de omroep en liet de spanning flink stijgen. Gelukkig sprong hij echt super: hij bleef overal mooi vanaf en was foutloos. Laurie en ik waren echt helemaal blij (zwak uitgedrukt). Daarna ook in de barrage foutloos, maar niet snel genoeg voor de 1e plaats, maar dat maakt niet uit. Hij had door zijn gezeur in de dressuur wel het kampioenschap verspeeld: nu werden we net verslagen door een Duitse Connemara, die wel heel goed gereden had, dus ook wel verdiend. Easter kreeg wel de publieksprijs (net voor Charlotte trouwens), het was super spannend.
Het laatste leuke nieuws is dat Anky verkocht is. Bianca heeft haar al een tijdje uitgeprobeerd bij Edith en het klikte super. Ze belde me maandagavond op om te zeggen dat de koop doorging, dus dat is erg leuk. Ze gaat 1 mei naar haar toe (tot grote spijt van Edith, want die is helemaal aan haar verknocht geraakt). Nu ga ik maar weer eens stoppen, want m'n schouders beginnen te protesteren.

5 april

Het is toch verschrikkelijk: nog helemaal geen tijd gehad om in het dagboek te schrijven na de hengstenkeuring. Het was natuurlijk weer een lekkere hectische dag, maar ook gewoon een gave dag. Zaterdag eerst de 3 monsters gewassen en uitgeplozen en geknipt en gedaan. Rond 23.45 was ik daarmee klaar. Zondag tegen 8 uur op en iets over 9 uur waren we op pad: Gemma en Laurie met Easter in de trailer en Paul en ik met Brim. Papa bracht Ben Hur. Na de keuring van Rory Ryan (die goedgekeurd werd: super voor Isabelle!) mochten Laurie en Brim de ring in. Ze liepen echt super: Brim was weer helemaal in zijn element: sjouwen met publiek: leuker kan niet. Hij liet mooie uitgestrekte draf zien en goede galop en ook de eenvoudige galopwissels, contragalop en zelfs de schouderbinnenwaarts mocht er zijn. Hartstikke gaaf. Daarna moesten Easter en Ben Hur voorgebracht: aan de hand en los. Easter vond het allemaal niet zo interessant, maar Ben Hur vond vooral het loslopen machtig om te doen. Vooral met de aanmoediging van het publiek erbij: lekker snurken en de staart omhoog. Zo zou Easter zich ook eens moeten op laten hitsen. Na het werk aan de hand werden ze onder zadel getoond. Eerst mochten Ben Hur en Eline aan het werk. Dat ging hartstikke goed. Het is een super mooie combinatie om te zien en ze deden goed hun best. Dat is echt waar Ben het grootste gedeelte van zijn waardering vandaan haalt, want later aan de hand zag hij er niet zo bijzonder meer uit. Easter en Laurie gingen ook lekker: mooie draf, met springen liet hij wel weer een keertje zijn beentjes hangen, maar er zaten ook mooie sprongen bij. Easter kreeg een 1e premie en stond op kop, daarna kwam Anders met een 1e premie en toen Ben Hur met een 2e premie. Na Ben Hur kwamen nog Rasputin en Sam Maguire, dus met 3 Leliaardjes op kop konden we trots zijn op deze rubriek. En dan werd Easter ook nog kampioen, daar was ik natuurlijk weer super blij mee. Tegen 14.30 gingen we weer op pad naar huis, stonden nog in de file bij de pont: zucht, maar het was lekker weer, dus we konden uit het raampje hangen. Martina is nog gezellig hier gebleven 's middags: hebben lekker foto's zitten kijken en over pony's zitten kletsen. 's Nachts nog een heel avontuur met de geiten beleefd, maar dat vertel ik later wel, want nu vallen mijn armen er zowat af. Wordt vervolgd.